Светът

Иран: Може да посегнем към ядрено оръжие заради постоянният натиск на Запада

  09.02.2021 18:03  
Иран: Може да посегнем към ядрено оръжие заради постоянният натиск на Запада
  БНР

Министърът на разузнаването на Иран Махмуд Алави заяви, че постоянният натиск на Запада може да подтикне Техеран да отвърне на удара като „притисната в ъгъла котка“. Тогава страната може да посегне към ядрено оръжие, каквото Ислямска република от години твърди, че няма намерение да разработва, съобщи Ройтерс.

Изказването, направено по време на телевизионно интервю, са рядко чувано предупреждение, че Иран може да прояви интерес към ядрено оръжие.

Високопоставени служители на страната многократно отхвърлиха подобни обвинение, позовавайки се на фетва или религиозен указ, издаден в началото на 2000 г. от върховния лидер аятолах Али Хаменей, който забранява разработването или използването на ядрено оръжие.

Съединените щати и останалите западни държави, които през 2015 г. подписаха ядреното споразумение с Иран, изглежда са в безизходица по въпроса коя страна трябва първа да се върне към споразумението.

"Върховният лидер изрично заяви в своята фетва, че ядрените оръжия са против шериата и Ислямската република ги смята за забранени от религията и не търси такива", каза министърът Махмуд Алави пред държавната телевизия.

"Но една притисната в ъгъла котка се държи по различен начин от тази, която е на свобода. И ако те (западните държави) тласнат Иран в тази посока, тогава вече Иран няма да има вина", каза Алави в интервюто.

Иран настоя, че неговата ядрена програма предвижда използването на ядрената енергия за мирни цели. Американските разузнавателни агенции и Международната агенция за атомна енергия на ООН смятат, че Иран е притежавал програма за разработване на ядрено оръжие, която е спряна.

Администрацията на американския президент Джо Байдън проучва начините за възстановяване на ядрената сделка от 2015 г., която Иран подписа с големи световни сили и която Съединените щати напуснаха едностранно. След това бившият президент Доналд Тръмп възстанови действието на санкциите срещу Иран, което предизвика реакция от страна на Техеран.

Байдън заяви, че ако Техеран се върне към стриктното спазване на пакта, Вашингтон ще последва примера, използвайки това като трамплин към по-широко споразумение, което може да ограничи ракетното развитие на Иран и регионалните му дейности.

Техеран настоява, че Вашингтон първо трябва да облекчи санкциите и отхвърли всякакви преговори, свързани с по-широк кръг въпроси на сигурността. /БГНЕС