Новини

БСП поиска оставката на столичния кмет

  17.02.2021 12:55  
БСП поиска оставката на столичния кмет

БСП поиска днес оставката на столичния кмет заради смъртоносния инцидента от неделя. Искането беше отправено в декларация от парламентарната трибуна.  По-рано от левицата настояха министър-председателят и столичният кмет да бъдат поканени за изслушване в парламента, но предложението им беше отхвърлено.

В началото на пленарното заседание парламентарната група на БСП поиска премиерът Борисов да бъде изслушан в парламента заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова заради инцидента, при който в неделя непълнолетно момче загина от токов удар на столичния булевард „Иван Гешов“.

Депутатът Филип Попов призова:

„Подложете го на гласуване, да дойде тука, да обяснят. Ние не обвиняваме за разлика от вас от парламентарната трибуна, но искаме обяснения, защото това е важен въпрос, защото едно българско дете онзи ден загуби живота си“.

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви:

„Аз мисля, че компетентните органи работят по тази тема. Не мисля, а съм сигурна и не знам какво може да ни каже министър-председателят като дойде от тази трибуна точно по тази тема“. Тя подчерта, че няма никакви доказателства кой е виновен за трагедията.

Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов обвини опозицията в примитивизъм:

„Напоследък Нали знаете, че за срутването Бойко Борисов е виновен, за разваляне на магистралата Бойко Борисов е виновен, в Таити за тайфуна Бойко Борисов е виновен. За какво ви е тук!? Повикайте го някъде и той ще се отзове на вас особено, но вие от сабален да продължавате от онзи негатив от телевизията и да го превръщате в политика, не ви прави чест“.

След проведено гласуване парламентът отхвърли искането на БСП със 103 гласа „против“. В гласуването не участваха депутатите от партия „Воля“.

От БСП поискаха и оставката на кмета Йорданка Фандъкова. В декларация от парламентарната трибуна депутатът Иван Ченчев заяви, че поредният трагичен инцидент в столицата е доказателство, че корупцията в ГЕРБ убива. От левицата призоваха за поемане на политическа отговорност и обърнаха внимание, че през последните 12 години София се управлява от ГЕРБ.

„Този път номерът ви няма да мине. Няма да говорите как и какво се е случило, кой бил виновен там долу някъде, защото може би трябва да търсим политическата отговорност сигурно от главната счетоводителка на района. Чувате ли исканията на българските граждани? Чувате ли исканията на тези опечалени семейства? Чувате ли исканията на всички нормални хора, които живеят и си плащат данъците в България. Вие дори не искате да поканите българският премиер в парламента“, заяви Ченчев.