Реакция

Радев: Липсата на прозрачност, води до там институциите да работят за определени кръгове

  17.02.2021 15:17  
Радев: Липсата на прозрачност, води до там институциите да работят за определени кръгове

Липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води дотам, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото, от там и такива уродливи инциденти. Това заяви в Самоков президентът Румен Радев.

Радев се срещна с кмета, общински съветници и изявени културни дейци, той посети днес и църквата “Успение на Света Богородица”. Не съм изненадан, че мнозинството в НС отхвърли ветото на промените в НПК, заяви Радев. „Вие изненадани ли сте от този факт, аз не съм. Това е временно решение, явно под натиска на някаква конюнктура и аз съм убеден, че то няма да просъществува в бъдеще, защото е в противоречие с конституцията и с основните човешки права“.

„Най-важната тема в момента са предстоящите парламентарни избори. Залогът не е дали да се смени или удължи сегашната власт. Той е дали да продължим сегашният управленски модел, който води до разпад на държавността, към корупция, бедност  и към все по-осезаемо изоставане от другите държави в ЕС“, каза президентът.

Според него за съжаление редица партии не се фокусират върху този основен проблем, а отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии и различни социални придобивки. „Точно затова в началото на месеца с Йотова излязохме с нашето послание за нова България, с ясно формулирани принципи и приоритети за най-важната цел – укрепване на държавността“, каза Румен Радев и добави, че затова очакват и партиите да се произнесат по тези въпроси:

Ще приемат ли като своя непосредствена задача реформата в изборното законодателство, така че да се гарантират честни избори.

Ще успеят ли да надмогнат теснопартийните си интереси и да формулират пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчването на управляващите на най-високо ниво, ще предприемат ли решителни конституционни законови промени, за да се извърши адекватна съдебна реформа, ще намерят ли сила да започнат най-сетне борба с корупцията, защото ако това не се случи, възпроизводството на този порочен модел на управление ни е гарантирано.

Ще направят ли необходимото да имаме свобода на словото. ,

Ще приемат ли решителна политика за прозрачност в управлението.

„Ето по тези въпроси е нужно партиите да се позиционират сета.  И да се ангажират сега- След изборите ще бъде късно.

Затова каквито и икономически, социални политики да се предприемат, те отново ще бъдат обречени на провал.

Защото тези политики, ако не стъпват на здрава основа, не могат да се реализират, а здравата основа е здравата държавност. От това трябва да започнем“, добави държавният глава.

Той отговори на въпрос относно регистрацията на коалицията „Мутри вън“:

„Аз очаквам повече и граждани, и партии да отстояват тази позиция, че не може да има управление в този порочен модел. Че не може да има управление, което ежедневно генерира условия за развитие на корупция“, завърши държавният глава.