От мрежата

Журналистка от Господари на ефира е подложена на тормоз заради разследване

  25.02.2021 18:34  
Журналистка от Господари на ефира е подложена на тормоз заради разследване

Репортерката на "Господари на ефира" Виктория Симеонова е била подложена на тормоз заради нейно разследване, свързано с финансови пирамиди. Снимки от личния ѝ профил в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава и нецензурни обаждания и съобщения.

За това съобщиха от екипа на предаването, а малко по-късно през деня и Асоциацията на европейските журналисти в България, на която Симеонова е член, разпространи позиция и призив властите да не остават безучастни към разследването на случая.

Журналистката е подала сигнал до Главна дирекция за борба с организираната престъпност, но до момента извършителите не са разкрити. "АЕЖ - България, настоява властите да предприемат бързо разследване на тормоза срещу нашата колежка. Подобни посегателства срещу журналисти заради работата им са недопустими и властите трябва да открият и изправят виновните пред правосъдието", пишат още от организацията.

Снимки от личния профил на Виктория Симеонова в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава и нецензурни обаждания и съобщения
Снимки от личния профил на Виктория Симеонова в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което от дни получава и нецензурни обаждания и съобщения | Снимка:

От екипа на предаването пишат, че през 2013 година финансовият брокер "Глобал Маркетс" е бил обект на разследване от ДАНС заради "всяване на банкова паника", а лицензът на компанията е бил отнет от Комисията за финансов надзор. Години по-късно, през 2018 година, в "Господари на ефира" бяха представени историите на засегнати от дейността на "Интерактив кампъни" - тогавашното ново име на "Глобал Маркетс". Прокуратурата образува 5 досъдебни производства по случая, обеща проверки и обвинения при събиране на достатъчно доказателства.

През 2020 г., след като са сезирани от граждани, "Господарите" започват разследвания на нови предполагаеми финансови измами от свързани фирми с различни имена. Според данните, с които разполагат от предаването, зад всички тези фирми стоят две лица - въпреки че е практика официално в управителния съвет на компаниите да се вписват други имена. Нито една от въпросните фирми, обвързани с вече познатата схема, няма лиценз от Комисията за финансов надзор и от Българската народна банка. Сред пострадалите от дейността на фирмите има хора, инвестирали шестцифрени суми. Има данни, че същата група действа и в Гърция, Македония и Сърбия, а в Румъния дейността е била прекратена през 2019 година след акция на властите.