Коментари

Седмичен коментар: Заглавия и цитати от медиите

  01.03.2021 14:28  
Седмичен коментар: Заглавия и цитати от медиите

22 февруари – 1 март

ПРЕМИЕРЪТ: ДОЙДАТ ЛИ БСП И ДПС НА ВЛАСТ, ФОНДОВЕТЕ ЗАМИНАВАТ

В поредната си предизборна разходка из няколко манастира край Земен, Борисов заяви „Искам хората да видят какво правим. Защото съм убеден, че 90 на сто от българите не знаят тези манастири, църкви.“

Духовниците, които придружаваха премиера заявиха, че решението да се ваксинират е най-разумното и се съгласиха, че религията и науката си помагат взаимно.

КАКВО ОЗНАЧАВА „И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВРАГОВЕ ТРЯБВА ДА РАБОТЯТ ЗАЕДНО“

Спасението на държавата в следващите една-две години е в това, и най-непримиримите врагове и опоненти  да работят заедно, за да се измъкнем от кризата.

От Европейската информационна мрежа Евроактив  също коментират подобна възможност. На една от срещите си в петък Бойко Борисов намекна за възможна голяма коалиция с БСП. „И най-непримиримите врагове трябва да работят заедно. Без това ще е невъзможно формирането на следващото правителство“.

ЦИГУЛАРЯТ ВАСКО ВАСИЛЕВ СПОДЕЛИ ПИРИН С ВИВАЛДИ

Освен суматохата и тревогата от пандемията, има и  добра новина. Големият български цигулар Васко Василев поздрави по впечатляващ начин участниците в Световната купа по ски в Банско. Сред снежните красоти край връх Тодорка, където започва пистата за състезанието, той изпълни  „Зима“ от „Четирите годишни времена“ на Вивалди. Васко Василев сподели, че има усещането за цялост с неописуемата мощ и красота на Пиринските върхове. „За мен това беше голям подарък да споделя красотата на българската природа чрез цигулката“.

ПРОФ. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ: 50 ХИЛЯДИ ВАКСИНИРАНИ НА ДЕН ЗАБАВЯТ ВИРУСА

Ако искаме да намалим броя на заразените с 10 на сто, трябва да имаме 500 хиляди ваксинирани, обясни професорът.  Важно е как ще посрещнем есента. Според наблюденията на математиците, има потенциал 70 на сто от населението да се имунизира. Прогнозата е, че върхът на третата вълна от пандемията у нас ще бъде след средата на март. А случаите ще започнат да намаляват към края на април. 

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ВЛАСТТА ДА ЗАЩИТИ БЪЛГАРИТЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Позицията е мотивирана от писмо на етнически българи за продължаващата дискриминация към тях в западната ни съседка. Радев настоява българите там да имат равни права с македонските граждани в съответствие с най-високите стандарти на демокрацията и в духа на двустранния договор между страните.

МАКЕДОНЦИ ИСКАТ БЪРЗА ПИСТА ЗА ПАСПОРТ, АКО СЕ ОБЯВЯТ ЗА БЪЛГАРИ

Това искане е отправено от Културния център  „Иван Михайлов“ в Битоля в писма до президента Румен Радев. В него се припомня, че през последните години повече от 100 хиляди македонски балгари са получили и българско гражданство. Независимо от негативната кампания срещу тях, те не са по-малко патриоти, се казва в писмото от Битоля.

ПРОФ. ИВО ХРИСТОВ: ШЕНГЕН ИЗЧЕЗНА

Всяка страна си дръпна чергата. Българите обаче притежават нещо, което липсва в западните общества – здрав скептицизъм. Регионите станаха затворени крепости, особено ако става дума за  грижата за ближния и прочие.  На Запад търсят руската ваксина среду Ковид 19. Кому е нужно вече  дърпането на чергата.

АМЕРИКАНСКИЯТ ПОСЛАНИК В КОСОВО: СВЕТЪТ НЯМА ДА ВИ ЧАКА

Филип Коснет, посланик на САЩ в Косово в първото си интервю след парламентарните избори в Косово призова България: „Седнете със съседите си и вземете решение за пътя напред. Защото съседите ви се нуждаят от Косово точно толкова, колкото и вие от тях“.

КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ЗА ПЕНСИИТЕ?

По официални данни всяка година от ДДС кражби се губят около 3 млрд. лева  и над 1,5 млрд. лева – от акцизи. Милиард и половина плащаме чрез сметките за ток на две американски ТЕЦ и няколко големи фотоволтаични централи.

Проф. Минчо Христов: България единствена в света внася отровен боклук и изнася злато. Ако кражбите на властта секнат, доходите на възрастните хора ще се увеличат двойно. Ако българите масово излязат да гласуват, плановете на олигархията ще бъдат провалени.

СИМЕОН ДЯНКОВ: ЛИПСАТА НА ВАКСИНИ УДАРИ ИКОНОМИКАТА

Рейтингът на страната, даден от агенция „Фич“, Дянков определя като малка положителна стъпка. Но неритмичните ваксинации ще ударят по икономиката. Между 200 и 350 хиляди българи се върнаха от ЕС. Ако икономиката тръгне, част от тях ще останат в страната. Ако кризата продължи, икономиката няма да издържи. Очаква се вдигане на данъците до 2 години. Бюджетът за 2021 година не ни казва, как ще се справим с кризата.

БОЙКО БОРИСОВ: ОБЩИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ПОДХОД В БИТКАТА С КОВИД ДАВА ДОБРИ РЕЗУЛТАТИ

Ваксинацията е най-доброто нещо, направено от ЕС. Давахме милионите за ваксини на минутата, а сега производителите  ни мотаят.

ПЪРВАН СИМЕОНОВ, „ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ“: БОРИСОВ ВЕЧЕ Е ЕДИН ОН НАЙ-ОПИТНИТЕ ЛИДЕРИ В ЕВРОПА

Интересно е, че един човек, който не знае чужди езици, успя да се превърне в международен деец – малък, но балансиращ. Може би това е единствено възможно на Балканите. В един момент нашият премиер успя да вади кестените от огъня на Балканите. Не е шега работа да имаш нормализирани отношения с Ердоган и едновременно с това да говориш с Брюксел и с Путин. На този кръстопът нямаме друг избор. Ще спечели този, който го прави добре. Най-глупавото след изборите би било България да ревизира позицията за Северна Македония.

ДАНИЕЛА БОБЕВА: КАТО НЕ ЗНАЕШ, НЕ ТРЯБВА ДА ГОВОРИШ

Бившият вицепремиер Бобева : “Фактите, посочени от „Фич“ за България може да бъдат опровергани ако се изтегли нов дълг или настъпи политическа криза. България ще влезе в еврозоната след 2 години, а страната ни има най-нисък растеж на БВП на глава от населението. Рейтингът на България може да се понижи, ако се изтегли нов дълг. България е на 11 място в Европа по спад на БВП, икономиката ни пада с 6,3 на сто.

РАЗНИ

България няма да участва във военните маневри в Черно море, тъй като в екипажите на два от корабите са установени моряци, болни от коронавирус.

Джо Байдън никога няма да признае анексирането на Крим от Русия.

Много бих искала да видя български граждани да пътуват в САЩ без визи – посланик Херо Мустафа.

Повече от 1 милион души от населението на страната са получили финансова подкрепа от държавата.