Спорт

Лондон с амбиции да домакинства Мондиал 2030

  02.03.2021 11:43  
Лондон с амбиции да домакинства Мондиал 2030

Британският премиер Борис Джонсън предложи стадиони на Острова за провеждане на цялото Европейско първенство по футбол, което бе отложено миналата година заради пандемията. Джонсън освен това иска  да бъде домакин и на Световното първенство през 2030 година.

По принцип полуфиналите и финалът на Европейско първенство са планирани да се играят на „Уембли“ през юли, но Борис Джонсън, който гледа напред с издигане на кандидатура за домакин на Световното първенство през 2030 година, предлага да поеме всички мачове от отложения турнир.

Правителството ще отпусне 2,8 милиона за подготовка на кандидатурата на Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Ирландия за Световната купа през 2030 година. ФИФА трябва да стартира процеса за кандидатстване през 2022 година, като на конгреса на асоциацията през 2024 година 211-те срани-членки ще изберат домакина.

По принцип е позволен само един кандидат от континент, така че британската кандидатура ще трябва да се пребори преди това с тази на съвместната на Испания и Португалия.

Очаква се Южна Америка да излезе също със съвместна кандидатура на Аржентина, Уругвай, Парагвай и Чили.

Китай пък е кандидатът от Азия.

Снощи британското правителство обяви също, че и заделило допълнително 1,2 милиона паунда за организирането на женското европейско първенство  следващата година. То ще се проведе в Англия с участието на 16 отбора на 10 стадиона в осем градове.