Новини

НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

  04.03.2021 11:57  
НОЩ обсъжда нови мерки на локален принцип

За последните 14 дни се наблюдава тенденция за плавно покачване на числата, както на заразените с коронавирус, така и на смъртността. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той даде данните:

За последното денонощие са направени 6144 проби, 1156 са новите случаи, което е 18.8%, 50 са хоспитализираните със средна възраст 50 г.

5093 души са в болници, 425 са в интензивни структури, 571 са излекуваните, 22-а са починалите, 70 г. е средната възраст на починалите.

"Наблюдава се добра тенденция, броят на излекуваните спрямо броя на потвърдените случаи. За миналата седмица случаите са били 31 117 - срещу 8770, близо 3 към 1, за тази седмица броят на излекуваните е 4196 души, а потвърдените случаи са 11 057, което е отношение 2 към 1", добави Ангелов.

"На национална база заетостта на интензивните легла е 57%, не е увеличена заетостта в цялата страна на леглата в болниците, а само в определени области, затова се обсъжда на ниво Министерство на здравеопазването и Националния оперативен щаб локален подход за противоепидемични мерки при овладяване на епидемията", съобщи здравният министър.

Заболеваемостта е повишена заради британския вариант, съобщи още Костадин Ангелов, който добави, че на съвещание при премиера Бойко Борисов проф. Тодор Кантарджиев е потвърдил информацията. "Увеличаването се дължи и на мерките, но не само на тях, а и на високата възприемчивост и по-бързото заразяване с този вирус", каза той.

Националният епидемиолог Ангел Кунчев от своя страна каза, че сме 18-о място в ЕС и 5-о място на Балканския полуостров по заразени с коронавирус. Най-засегната страна в Европа е Чехия, много случаи има в Словакия и Малта.

У нас: Голяма разлика между заболеваемостта в регионите - като най-голямата разлика отново е между Кюстендил и Търговище.

От днес в Бургас се отменя плановият прием в болниците, препоръчва се и на другите щабове, да обмислят подобни действия, особено където е натоварена здравната система, призова Кунчев. "Върви нагоре заболеваемостта, зависи от поведението ни докъде ще стигне, след британския идва южноафрикански вариант, има неприятни съобщения и за нигерийския вариант", добави епидемиологът.

Кунчев коментира и обвиненията, че с данните всяват паника: "Даването на тези данни - плашене на хората или не е? Да ги кажем ли, или не, ако ни обвиняват в страх и психоза, нека си даваме сметка какво е другото - да се мълчи и да не се казва, когато тя е най-необходима", анализира той.

Здравният министър също добави: "Година мина от началото на пандемията. Всеки познава семейство, което е загубило свой близък. Да, страхът беше много голям, по-голям е страхът отвън, от лъжливите сайтове и неверните новини и всички конспиративни теории, с които се налага да се борим ежедневно. Да убедим нашите баби и майки и бащи, че смисълът на ваксинирането е спасението на народа".