Реакция

Залогът на изборите - с ГЕРБ или без ГЕРБ в следващото правителство

  04.03.2021 12:05  
Залогът на изборите - с ГЕРБ или без ГЕРБ в следващото правителство

Залогът на тези избори е дали следващото правителство пак ще бъде с ГЕРБ или без ГЕРБ. Това заяви пред БНТ политологът проф. Антоний Тодоров.

Относно вчерашните думи на президента Румен Радев, че властта се опитва да постави под карантина паметта ни той подчерта, че това изказване е част от дълга предистория на противопоставяне между президента и правителството.

По негови думи предизборната кампания вече е започнала и утре само формално ще влезем в нея.

Тодоров поясни, че конфликтът не е просто между две институции, а е далеч по-дълбок и се е видял на протестите миналата година - става въпрос за това дали държавата е обзета от частни интереси, които не позволяват публичният интерес да се изяви, дали прокуратурата действа в интерес на обществото или в свой. Натрупало се е очакване за промяна, което не се реализира в предсрочни избори и проблемът стои, отбеляза той.

От своя страна политологът доц. Стойчо Стойчев бе категоричен, че дебат в политиката отдавна няма.

Разделили сме се на фен клубове, които помежду си няма какво да говорят, могат само да се надвикват, освиркват и замерят с нещо - в случая с реплики през медиите, коментира той.

Относно конфликта между премиера и президента Стойчев заяви, че става въпрос за двама души с високо его, които заемат ключовите позиции в държавата. Не става дума за институционална война, а за два персонажа, изтъкна той.

Тодоров обаче не се съгласи, че конфликтът е персонален. Според него зад него стои морален конфликт за това как да продължим да живеем заедно, така че да спазваме някакви общи правила.

Ще има напрежение между президент и правителство, самата ни конституционна уредба, която поставя президента като избран пряко от гражданите, предполага, че ще има баланс между двете институции, не може да очакваме непременно те да действат заедно, поясни политологът.

Стойчев подчерта, че демокрацията е канал, по който процедурно се уреждат конфликтите. През миналата година по негови думи сме станали свидетели да се действа извънинституционално и от двата лагера, което според него подкопава устоите на демократичното развитие.

"Добре е в такива периоди да има не обединител, а помирител между враждуващите лагери. Президентската институция вече взима страна, отколкото да търси баланс между непримирими гледни точки", отбеляза той.

По думи на Стойчев моделът на управление на Борисов е такъв, че премиерът се е стремял да отговаря на всякакви разнопосочни искания, търсейки баланс. Според него цената на изкарването на този мандат не е била висока. Той подкрепи думите си с изследванията на социологическите агенции, които дават по-голям превес на управляващите партии, отколкото те са имали дори преди началото на протестите.

Според Тодоров това се дължи на факта, че в момента самата опозиция е разделена на много различни сектори и няма опозиция, която да може да вдъхне общо доверие на избирателите.