Светът

Байдън: Някои републикански губернатори са с неандерталско мислене

  04.03.2021 12:21  
Байдън: Някои републикански губернатори са с неандерталско мислене

Джо Байдън разкритикува републиканските губернатори на Тексас и Мисисипи. Той заяви, че решенията им за отмяна задължителното носене на маска в щатите са "голяма грешка", пише "Гардиън".

Американският президент заяви, че страната е близо до фундаментална промяна в борбата с коронавируса с разпространението на ваксини и добави: "Последното нещо, от което се нуждаем, е неандерталско мислене, че в същото време всичко е наред".

Американските здравни специалисти изразиха неодобрението си от отмяната на задължителното носене на маски и отварянето на икономиката. Те предупредиха, че ограничителните мерки все още са изключително важни в борбата с коронавируса, въпреки че Байдън обяви по-рано тази седмица, че администрацията изпреварва графика за имунизиране на всички пълнолетни американци срещу коронавируса. Експерти от правителството изразиха тревога, че САЩ са пред риск от още една вълна, след като Тексас избърза с отмяната на ограниченията.

Във вторник Байдън съобщи, че очакват в САЩ да има достатъчно ваксини за всички пълнолетни до края на май, два месеца преди прогнозираното, след като администрацията обяви, че фармацевтичната компания Merck ще произвежда ваксината на конкурента Johnson & Johnson, одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ миналата седмица.

В Тексас републиканският губернатор Грег Абът постанови да се отмени забраната за задължително носене на маска и други ограничения. Губернаторът на Мичиган реши да разхлаби ограниченията за ресторантите и публичните събирания. Мисисипи също реши да отмени забраната за задължително носене на маска.

Байдън насърчи всички американци да продължат да носят маски, за да се ограничи разпространението.

"Сега не е времето да се отпускаме. Има светлина в края на тунела", но "все още не е приключило", заяви той.

В Тексас само 7% от жителите са напълно ваксинирани. Около 43 000 души са жертвите на коронавируса в щата, а в цялата страна са починали 517 000.

Тексас е най-населеният американски щат, където вече не се изисква от хората да носят маски. Кметът на Хюстън, най-големия град в щата, обаче не е съгласен с решението за маските.