Анализи

Медиите не могат без Гугъл и Фейсбук, защото осигуряват жизненоважен трафик

  05.03.2021 12:49  
Медиите не могат без Гугъл и Фейсбук, защото осигуряват жизненоважен трафик

Преди броени дни в Австралия беше приет спорен закон, задължаващ технологичните гиганти да плащат на медиите за публикуването на новинарско съдържание. Все още обаче в безпрецедентната битка не се знае кой е победител.

Очаква се двете водещи компании в дигиталния сектор - Гугъл и Фейсбук, да инвестират милиони в споразумения за ползване на местно съдържание.

Договорката между гигантите и местни медии всъщност предотврати намесата на държавата.

Смята се, че този ход в Австралия ще доведе до регулация на социалните мрежи по целия свят.

Ако те няма в Гугъл, значи не съществуваш. Тази стара „максима“ вече важи и за Фейсбук. Медиите формират приходи от трафик. А всъщност споменатите интернет гиганти са своеобразен посредник, чрез който медиите си осигуряват допълнителен солиден трафик. Освен тези две страни, печели и третият – потребителят.

Според австралийските власти взетото решение ще гарантира, че новинарските компании получава справедливо възнаграждение за труда си.

Какъв беше „урокът“ на Фейсбук? Той спря споделянето на медийно съдържание и трафикът спадна с над 80 процента.

Според Ненов това решение няма да доведе до стихване на фалшивите новини, а напротив.

Става дума за добре рафинираните фалшиви новини, които са в контекст на истински, което води до доверие и друго внушение, обясни интернет експертът.

Договорката няма да носи приходи на авторите на качествено съдържание, за съжаление, целта ѝ е да се избегне държавната регулация.

„Никоя медия няма да си закрие фейсбук страницата. Това е разковничето. И Фейсбук ще направи така, че медиите да продължат да плащат за съдържание, да рекламират постове. Всичко, което социалната мрежа даде на медиите, ще ѝ се върне неколкократно“, коментира Александър Ненов.

Идеята за подобна регулация е на Европа, но беше изпреварена от Австралия. Всяка частна компания, както и Гугъл и Фейсбук, по всяко време може да се изтегли от пазар, който е неизгоден.

Обменът на информация никой не може да спре.

Интернет титаните са пред процес на разбиране на техния монопол, категоричен е Ненов.

С него разговаря Ива Дойчинова.