Светът

Възможен е нов референдум за независимост в Шотландия още тази година

  05.03.2021 16:20  
Възможен е нов референдум за независимост в Шотландия още тази година

Лидерът на Шотландската национална партия (SNP) в британската Камара на общините - Йън Блекфорд заяви в петък, че в Шотландия е възможен втори референдум за независимост още тази година.

"Искам да видя този референдум да се случи възможно най-бързо, мисля, че е в интерес на всички“, каза Блекфорд пред британската новинарска агенция PA Media.

Той добави, че британският министър-председател Борис Джонсън не може да "застане пред лицето на демокрацията" и да спре референдума, ако SNP спечели мнозинството по време на общите избори в Шотландия през май.

Преди това Борси Джонсън разкритикува "същите хора", които продължават и продължават да настояват за нов референдум за независимост на Шотландия, да спрат да говорят "безкрайно" за това момент, който хората както в Обединеното кралство, така и в Шотландия "искат по-конкретно да се справя с тази коронавирусна пандемия".

Коментарите на Йън Блекфорд идват само часове, след като беше публикувано ново проучване на общественото мнение, според което близо трима на всеки четирима шотландци смятат, че ще бъдат по-добре извън Обединеното кралство.