Анализи

Купувачи на 220 апартамента в Nove Homes протестират и питат Бездомни ли ще сме?

  10.03.2021 18:44  
Купувачи на 220 апартамента в Nove Homes протестират и питат Бездомни ли ще сме?

Статията е препубликувана от capital.bg:

"Добре дошли в света на неочакваните обрати, институционални парадокси и административни абсурди". Това гласи надпис от плакатите на купувачи на "зелено" на 220 апартамента в комплекса Nove Homes в София, потърпевши от замразяването на строежа. Над шестдесет техни представители проведоха протестно шествие в сряда, за да дадат гласност на проблема, в който са "герои по неволя", пред съответните институции, с надеждата да се сезират и ангажират със случая. Те внесоха отворено писмо до началника на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) арх. Иван Несторов, до началника на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров и в Съдебната палата.

Дружеството инвеститор в комплекса - "Нове хоумс", се свързва с Васил Божков, но по скоро е отделен проект на сина му. Проблемите за строежа започнаха, след като прокуратурата започна война с бизнесмена, срещу когото са повдигнати 18 обвинения по Наказателния кодекс. Той е в Дубай и е кандидат на парламентарните избори от името на партията "Българско национално обединение - БНО". Сега строежът е замразен. Това е резултатът, след като през юли 2020 г., по искане на Върховната административна прокуратура (ВАП), ДНСК направи проверка на обекта, състав констативен акт и спря строителството на част сградите. Основанието, най-общо казано, е, че някои от сградите са непозволено близо една до друга. По-късно през септември КПКОНПИ наложи възбрана върху земята и правото на строеж на сградите в комплекса, с цел са обезпечи бъдещ иск, предявен към трети лица.

Жилища за средната класа

Протестиращите обясняват, че когато в началото на 2019 г. купуват жилища чрез предварителни договори за покупко-продажба в новостроящия се комплекс Nove Homes на ъгъла на бул. "Цар Борис III" и бул. "Гоце Делчев" и по това време всичко изглежда напълно законно. Държавните институции са дали зелена светлина на обекта и той има влязло в сила строително разрешение. От инвеститора "Нове хоумс" им предоставят пакета от всички видове първоначални разрешителни за преглед и анализ, за да се запознаят с проекта и със законосъобразността му. Предлагат също "изрядна документация, стриктен график, прозрачна политика на договаряне, ясни условия и висок стандарт на изпълнение", както пишат протестиращите.

Цените в комплекса са относително достъпни - варират между 900 евро на кв. м и 1100 евро на кв. м според схемата на плащане. Първоначално може да се внесат 30%, 50% или 70%. Апартаментите са разнокалибрени - от 60 кв. м до мезонети. На зелено са продадени близо половината. Жилищата са обещани за началото на 2022 г. Строителството върви по план, сградите растат динамично и купувачите вече правят планове за бъдещите си домове.

Изненадващ обрат през 2020 г.

Оказва се, че oсигурeното и разрешено от държавата, не е сигурно и един хубав ден може да бъде обявено за незаконосъобразно от нея, се казва в отвореното писмо.

Протестиращите твърдят, че проверката на ДНСК от юли е извършена при груби процедурни нарушения и заповедта на директора за спирането на строително-монтажните работи на част от строежа е с необосновани мотиви. По тяхна информация в констативния акт като съставители са посочени двама архитекти, а справка във входните книги на "Нове хоумс" показва, че единият от тях не е посещавал обекта в деня на съставянето на акта. Това предполага, че актът се основава на субективната преценка само на един човек, коментират те.

Освен това твърдят, че ДНСК три пъти преди това е проверявала обекта и не е констатирала несъответствие. Питат защо такива се откриват година и половина след началото му и обвиняват институцията, че при едната от двете си противоречащи позиции ги е въвела в заблуждение. Съобщават и, че ДНСК им отказва достъп до публична информация. През август са поискали от дирекцията по реда на ЗДОИ да им бъдат предостави протоколи от предишни проверки на обекта. Получават отказ, който обжалват пред Административен съд - София. Съдът разпорежда преразглеждане на отказа, но въпреки това през февруари от ДНСК отказват отново.

"Нове хоумс" също обжалва в съда

От Фейсбук страницата на "Нове хоумс" става ясно, че през август и "Нове хоумс" обжалват заповедта на директора на ДНСК пред Административен съд - София. Делото е в напреднал етап и се очаква решение на първа инстанция. В този контекст протестиращите искат от директора на ДНСК или да прекрати образуваното административно дело, или да не обжалва съдебното решение, ако съдът се произнесе в полза на инвеститора. Неофициално обясняват, че опасенията им са, че ако съдебната сага се проточи с години, е възможно да се стигне до фалит на "Нове хоумс" и последваща разпродажба. За тях това означава, освен че ще разминат с бъдещите си домове, и че най-вероятно няма и да бъдат компенсирани с пълния размер на инвестираните средства.

Тежката дума на КПКОНПИ

Докато спорът е в съда, КПКОНПИ инициира налагане на възбрана върху земята и правото на строеж на сградите в комплекса. Тя е от септември миналата година като целта й е да обезпечи бъдещ иск, предявен към трети лица. Искането на възбраната е свързано със съмнения за законността на произхода на средствата, инвестирани в комплекса, обясняват протестиращите. Тяхната теза е, че сградите са построени със средства от техните инвестиции на зелено и от банков кредит. Тоест възбраната е върху техните лични средства и така те се оказват солидарно отговорни за задълженията на трети лица, които не познават и с които не са сключвали договори?

По неофициална информация инвестициите в Nove Homes до момента се оценяват на около 40 млн. лева, като събраните средства от купувачи са от порядъка на 27 млн. лева. (средно по около 123 хил. лева или 60 хил. евро на апартамент). Хората описват различни житейски ситуации за финансирането на покупките: Инвестиране на дългогодишни спестявания, на лични спестявания и такива на родителите, продадени имоти, за да бъдат купени жилища в комплекса, семейства, които живеят на тясно и са се надявали да се разширят, или други, които сега изплащат освен наеми и лихви по изтеглени ипотечни кредити.

"При този казус ние, обикновените хора, понасяме вреди и загуби в големи размери от действията на институциите. Случаят е класически пример как се губи доверието в институциите", пише в писмото от инициативния комитет. То е адресирано също до омбудсмана Диана Ковачева, до Висшия съдебен съвет, главния прокурор, председателя на Софийския градски съд, до апелативен съд София, до премиера, Народното събрание и медиите.