Светът

От април Moderna започва да доставя във Великобритания своята Covid ваксина

  18.03.2021 14:35  
От април Moderna започва да доставя във Великобритания своята Covid ваксина

Американската компания Moderna очаква да достави първите си ваксини срещу Covid-19 на Великобритания през април и е на път да изпълни задълженията си за договорената доставка, заяви в четвъртък говорител на компанията.

"Moderna очаква да започне доставки за Обединеното кралство през април, в рамките на съобщения преди това "пролетен прозорец". Moderna е на път да изпълни тримесечните си договорни ангажименти", каза говорител на американската биотехнологична компания.

Новината е факт, след като британски министри предупредиха, че разпространението на ваксини в страната ще бъде по-бавно от очакваното.

Британските власти заявиха в четвъртък, че глобалните неравномерни доставки на ваксини означават, че тяхното разпространение ще бъде по-бавно от очакваното през следващите седмици, но очакват доставките да се увеличат отново през май, юни и юли, съобщава Ройтерс.

В сряда британските здравни служители предупредиха, че доставките на ваксината ще бъде изправени пред значително намаление от 29 март, въпреки че не бяха посочени конкретните проблеми.

Компаниите Pfizer Inc и AstraZeneca Plc заявиха, че графиците на доставките им не са засегнати, а британският министър на жилищната политика Робърт Дженрик отказа да отговори, дали не става въпроса за проблем с доставките от Индия.

"Имаме по-малко предлагане, отколкото бихме могли да се надяваме през следващите седмици, но очакваме то да се увеличи отново по-късно", каза Дженрик пред Би Би Си.

"Ваксинацията ще бъде малко по-бавна, отколкото бихме могли да се надяваме, но не по-бавна от заложената цел", каза той и допълни: "Имаме всички основания да вярваме, че предлагането ще се увеличи през месеците май, юни и юли".

Великобритания е на път да постави първа доза от дадена ваксина на половината от всички възрастни през следващите няколко дни, което ще я направи една от държави по света с най-бърза ваксинация.

Досега 25,27 милиона души в Обединеното кралство са с поставена ваксина срещу Covid-19, или около 48% от възрастното население, като министър Дженрик каза, че Великобритания остава на път да ваксинира приоритетни групи до 15 април, а всички възрастни до края на юли.