Бизнес Новини

Съдът окончателно прекрати делото за продажбата на Каолин - престъпление няма

  06.04.2021 13:13  
Съдът окончателно прекрати делото за продажбата на Каолин - престъпление няма

Софийският апелативен съд излезе на 26 март с окончателно определение, с което потвърждава прекратяването на наказателното производството от страна на прокуратурата, и прекратява повдигнатите обвинения за продажбата на "Каолин" срещу Иво Прокопиев (съиздател на "Капитал" и "Дневник"), Иван Ненков и Константин Ненов. Причината за прекратяването е липса на извършено престъпление.

 

През юли 2018 г. Софийската градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми тримата акционери в "Алфа финанс холдинг" АД по обвинение в трансформация на незаконно имущество за това, че през 2012 г. като длъжностни лица - членове на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД, са преобразували имущество чрез покупко-продажба на акции от капитала на "Каолин" АД, за което са знаели, че е придобито чрез "тежко умишлено престъпление".

 

Досъдебното производство беше прехвърлено за кратко (и впоследствие върнато обратно) от Софийската градска прокуратура към Специализираната прокуратура. То е сред делата, използвани за натиск, включително чрез показни акции и негативни медийни кампании срещу Иво Прокопиев заради редакционната политика на "Капитал" и "Дневник".

 

Досъдебното производство беше прекратено на 23 октомври 2020 г. от Софийската градска прокуратура. Независимо че в постановлението на СГП се посочва, че при многобройните извършени проверки не са открити нарушения в дейността на "Каолин" АД, не е формулирано коректно правното основание за прекратяване, поради което то е обжалвано пред съда от адвокатите на обвиняемите в тази му част.

 

След няколко междинни съдебни акта и обжалвания окончателният съдебен акт на Софийския апелативен съд уважава жалбата на обвиняемите и коригира правното основание за прекратяване на наказателното производство - на основание чл. 243, ал. 1, т. 1 от НПК, вр. чл. 24, ал. 1, пр. 2 от НПК, тоест поради липса на извършено престъпление.

 

Решението на Софийския апелативен съд за липсата на престъпление в действията на Иво Прокопиев и съдружниците му в "Алфа финанс холдинг" АД при продажбата на контролния пакет акции от "Каолин" на фондовата борса е окончателно и не подлежи на обжалване.


Анкета

За кого ще гласувате на 11 юли?


Резултати