Анализи От мрежата

Ще играе ли Слави Трифонов за голямата награда?

  06.04.2021 14:54  
Ще играе ли Слави Трифонов за голямата награда?

Николай Василев, Приоритети.бг

Голямата изненада, която не беше дори загатната като възможност от нито една социологическа агенция на тези избори, беше класирането на партия "Има такъв народ" на второ място, което вероятно е изненадало дори нейните лидери. Това пренареждане на политическите сили поставя много неизвестни.

Все още не знаем какви са амбициите на Слави Трифонов.

Ако, както се очакваше БСП беше на второ място а ИТН на трето, безспорният победител на тези избори щеше да се нарича Румен Радев.

Партиите на протеста логично нямаше да искат да участват в никаква комбинация с ГЕРБ, но едва ли биха се ангажирали да управляват заедно с БСП. Всички, освен ГЕРБ щяха да са пряко заинтересувани от провеждането на нови избори, при които е логично ГЕРБ да получи по-слаб резултат.

Повечето анализатори и днес сметат, че това е картината след 4 април. Но има една важна разлика. ИТН вече е първостепенна политическа сила, макар все още да не може да управлява. И големият въпрос днес е дали Слави ще се задоволи с това - да бъде просто инструмент за отстраняването на Бойко Борисов от властта, или ще играе за поемане на управлението на страната, както преди него направиха Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов?

В щаба на ИТН могат да преценят, че при едни нови избори, след служебно правителство на Румен Радев ще получат повече гласове. Но трябва да си дават сметка, че при служебно правителство България ще се окаже в изцяло променена ситуация. Вероятно ще се появят нови играчи. Радев, чрез своето служебно правителство без съмнение ще се опита да се представи като новия спасители и съвсем не е сигурно, че ИТН ще може да повтори изборния си резултат, да не говорим да го увеличи. Нещо повече. ИТН ще бъде принудено да подкрепи Радев за втори мандат. Но там вече има дълга опашка от по-малки партии и опаковането на ИТН в тяхната групичка няма как да не обезличи тази нова партия, преди тя да е успяла да изгради своя профил в обществото. Радев има известна популярност, но е силно неодобряван от значителна част от избирателите – вероятно и от много от гласувалите за ИТН.

Корнелия Нинова припомни, че през 2001 г. БСП се класира трета на парламентарните избори на 17 юни, но спечели президентските четири месеца по-късно. Тогава НДСВ не издигна свой кандидат, а с половин уста подкрепи Петър Стоянов. Залезът на царското движение започна на следващия ден. Бойко Борисов не направи подобна грешка през 2011 г. и издигна своя най-популярен тогава министър за президент. Но през 2016 г. по неизявени все още причини, издигна неизбираемата Цецка Цачева и тогава започна залезът на неговата партия.

Влизането на Слави Трифонов в политиката е далеч по-слабо от това на Симеон Сакскобургготски, който получи 42,74% от гласовете и 120 места в НС. Тогава коалициите „ментета” - Коалиция „Симеон II“ и Национално обединение за цар Симеон Втори, получиха 3.44% и съответно 1.7%, което не донесе мандати за царя, но му даде допълнителна легитимност.

През 2009 г. ГЕРБ  получи 39,72% от гласовете и 91 „пропорционални” мандати. Единствено поради псевдомажоритарния елемент ГЕРБ получи 26 допълнителни мандати и се приближи до абсолютното мнозинство. (И до днес не е ясно защо ГЕРБ отмениха поправката, която им донесе и щеше да продължи да им носи бонуси).

На 4 април 2021 г. "Има такъв народ" получи 17,76% и ще разполага с малко над 50 народни представители. Но се оказа на второ място поради рухването на БСП.

Все още е много рано да се предположи дали ИТН ще се задържи в Г2 на българската политика, или ще позволи връщането на БСП и/или появата на други субекти.

Ще играе ли Слави за „голямата награда”?

Ако има такива амбиции, той ще трябва лично или със свой кандидат да участва на президентските избори, които да спечели или поне да стигне до втори тур. Пътят му към властта (ако има такъв) минава през съставяне на редовно правителство, което да управлява поне до септември – след което Радев няма право да  назначава служебен кабинет.

Каква може да е формулата на за съставяне на правителство, при което ИТН да ни изгуби обществено доверие.

Те вече ясно заявиха, че няма да участват в мнозинство, което включа ГЕРБ, БСП и ДПС. Но тези три партии заедно получиха малко над 120 мандата, така, че без тях или по-точно срещу тях, не може да се излъчи парламентарно правителство.

Възможно е ИТН да се опита да постигне споразумение с ГЕРБ и ДБ за приемане на мажоритарна избирателна система (на два тура). Това ще гарантира на ДБ поне тридесет мандата в София, а ГЕРБ ще избегне съставяне на служебен кабинет на Радев.

Другата точка от референдума предложен от Слави Трифонов – намаляване на броя на народните представители изисква свикване на Велико народно събрание. БСП и „Изправи се! Мутри вън!” са пряко заинтересовани от създаване на служебно правителство на Радев и за да се стигне до нужното 2/3 мнозинство ще трябва да се разчита на гласовете на ГЕРБ, ИТН, Демократична България и ДПС. А това е много трудна за постигане комбинация.

На пръв поглед изглежда, че победителят на изборите на 4 април 2021 е Румен Радев. Но излизането на ИТН на второ място може да му изиграе лоша шега. Повечето анализатори засега предричат, че ИТН ще се задоволи с ролята на второстепенен играч, който да се впише в пасианса на президента.

Но Слави може да реши да играе за цялата власт!