Новини

Радев вече мисли как ще разпусне парламента, ако избраните не направят правителство

  07.04.2021 19:52  
Радев вече мисли как ще разпусне парламента, ако избраните не направят правителство

„Промените в Конституцията не трябва да стават залог за нечие политическо оцеляване“, заявява президентът по повод Борисов

„Промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, изпратена до bTV, във връзка с призива на Бойко Борисов да се свика Велико народно събрание.

Той подчертава, че ще свика НС в срок, но „на дневен ред пред обществото ни е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура“. Ако това не стане, Народното събрание ще бъде разпуснато.

„Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени. Президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“, се казва в позицията на държавния глава. 


Анкета

За кого ще гласувате на 11 юли?


Резултати