Анализи

Адвокат Хаджигенов е заплашен с изгонване от Изправи се! Мутри вън!

  08.04.2021 15:53  
Адвокат Хаджигенов е заплашен с изгонване от  Изправи се! Мутри вън!

Думите на Николай Хаджигенов, че „Изправи се! Мутри вън!“ не трябва да отказва подкрепа от БСП, ДПС, а дори и от ГЕРБ, предизвикаха първи „другарски съд“ в опозиционната коалиция. Мая Манолова и Татяна Дончева дадоха обща блиц пресконференция, на която обявиха, че колегата им изразил „лично мнение“.

И ако Манолова предупреди, че може и да бъде изгонен от бъдещата им парламентарна група, защото: „няма да позволим никакво петно върху нашата парламентарна група“, то Дончева призова за „по-голямо хладнокръвие“ и определи реакцията около изказването на Хаджигенов като „прекалено бурна“.

По-рано през деня съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов заяви пред БНТ, че преговори за ново правителство още не се водят, но той е готов да започне веднага, защото това е важно. Харесва ли ни, или не, гласовете на БСП ни трябват и без тях не можем да направим нищо. Проста математика, каза той.

Попитан ще вземете ли и гласовете на ДПС, той отвърна:

"Как няма да ги вземем - парламентарна република. Трябва да оставим емоцията настрани."

Хаджигенов каза още, че подкрепа би взел и от ГЕРБ - щом това ще помогне за "ликвидирането" на партията. Освен това намекна, че би бил и министър в бъдещия нов кабинет.

Хаджигенов: Гласовете на БСП ни трябват
В ранния следобяд Татяна Дончева и Мая Манолова излязоха пред медиите, за да обяснят, че изказването не Хаджигенов не ангажира коалицията. Тепърва ще се избира ръководство на парламентарната им група, говорители, както и преговорен екип, който ще търси варианти за новото правителство.

Манолова бе категорична, че в разговори и пазарлъци с "партиите на статуквото" няма да влизат.

„С ГЕРБ, ДПС и БСП в пазарлъци не влизаме“, повтори тя.  

И предупреди, че може да се вземат и по-крайни мерки.

„Не е задължително г-н Хаджигенов да е част от тази парламентарна група, ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Нито един депутат, който влиза в договорки за постове с ГЕРБ и ДПС, няма да е част от нашата парламентарна група“, скара се Манолова.

Малко преди пресконференцията на Дончева и Манолова техният колега написа коментар в своя профил във фейсбук, в който посочи, че "явно четене и или слушане с разбиране е проблем".

"Проблемът е, че ако случайно успееш с идеология да убиеш диктатора, създаваш нова диктатура.
Убиха Хитлер, създавайки Сталин…….
За това ще се опитам максимално простичко да обясня, защо ни е нужно опозиционно настроено правителство, пък било то и на малцинството, което да ликвидира борисов, герП и герберщината.
Служебното правителството беше вариант при предсрочно сваляне на герП!", коментира той.

Чакаме Слави Трифонов
Мая Манолова повтори, че коалицията е заявила, че би си партнирала единствено с "Демократична България" и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

„Разговорите с „Има такъв народ“ ще са публични. Изчакваме г-н Трифонов да вземе своите решения“, каза Манолова.  

Според Манолова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сигурност няма да състави кабинет, защото е „в пълна и тотална изолация“. А според нея предложението му да осигури свои депутати за подкрепа на кабинет на „Има такъв народ“ бил негов патент.

ГЕРБ "дава" депутати само за кабинет на Трифонов
 
„Това депутати на консигнация си е патент на Бойко Борисов, това е срамно и обидно за българския парламент. Още по-срамно е че няма реакция от неговите депутати“, коментира тя.

По думите на Манолова коалицията вече подготвя промени в изборното законодателство, които били обвързани с обещанията им пред избирателите. Тя смята още, че е наложителна и смяна на състава на Централната избирателна комисия и ръководството на „Информационно обслужване“.