Светът

ЕК: Страните членки могат да наложат по-строги ограничения за COVID ваксините по своя преценка

  08.04.2021 19:07  
ЕК: Страните членки могат да наложат по-строги ограничения за COVID ваксините по своя преценка

Страните членки могат да наложат по-строги ограничения за поставянето на ваксините срещу Covid-19 по своя преценка, заяви говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмаекер.

Той каза това ден, след като Европейската агенция по лекарствата предупреди, че има връзка между образуването на тромбози и ваксината на „АстраЗенека“.

Де Кеерсмакер добави, че Комисията препоръчва държавите да се обединят около общ подход към тази ваксина. За същото призоваха вчера здравните министри на проведената видеоконференция на Съвет „Здравеопазване“.

Междувременно редица страни в Европа въведоха ограничения при ваксинирането с „Астра Зенека“ след становището на Европейската агенция по лекарствата за връзка на препарата с редките случаи на тромбоза при имунизирани.

Италия ще препоръча ваксината на "АстраЗенека" вече да се прилага само на хора над 60 години след заключението за препарата на Европейската агенция по лекарствата. Тези, които вече имат първа доза, ще могат да си поставят и втората.

Испанското здравно министерство предложи препаратът да се прилага само във възрастовата група между 60 и 65 години, за да се успокои обществеността, въпреки че и там експертите повтарят, че ползите от "АстраЗенека" многократно надвишават рисковете.

Очакването на позицията на европейската агенция обърка имунизационните планове в някои области и доведе до големи опашки от желаещи.

Възрастови ограничения наложиха и други държави като Нидерландия и Франция и Германия.

Здравните власти у нас заявиха, че в България не са регистрирани случаи на образуване на кръвни съсиреци след поставяне на ваксината на „АстраЗенека“.

„Тези хора, които са с поставена ваксина на „АстраЗенека“, нека да не се притесняват, нека да бъдат спокойни“, каза днес министърът на здравеопазването Ангелов.

Имунизацията с препарата на „АстраЗенека“ у нас ще продължи, но ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 години, стана ясно снощи след спешно заседание на Националния ваксинационен щаб.

България също така настоява за единно решение за ваксината на „АстраЗенека“ – това е позицията, изразена от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов по време на срещата на здравните министри на страните от Европейския съюз.


Анкета

За кого ще гласувате на 11 юли?


Резултати