Коментари

Д-р Кунчев: Мерките трябва да продължат до края на май, ако искаме да се справим с пандемията

  09.04.2021 10:39  
Д-р Кунчев: Мерките трябва да продължат до края на май, ако искаме да се справим с пандемията

Рискът е толкова малък, че си заслужава да бъде завършена ваксинацията. Тогава се получава и сертификатът за ваксинация. Няма как да се издаде такъв документ, ако не е завършена ваксинацията. Повишено внимание трябва да има при жени под 30 години с наднормено тегло, тежки пушачки и приемащи контрацептиви. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев за ваксината "АстраЗенека" пред БНТ.

Не се налага никаква предварителна подготовка. Масово в България втората доза на "АстраЗенека" се появява в края на април и началото на май, коментира той.

Много ми хареса едно изчисление, което един от колегите, работещ епидемиолог в Центъра по заразни и паразитни болести, беше си направил труда да изчисли. При тези обявени случаи в цяла Европа, включително Великобритания, на случаи на такива нежелани реакции, шансът вие да развиете същите реакции, същите тромбози, ако сте неимунизиран и изкарате заболяването, е точно 1000 пъти по-голям, отколкото да ги получите от ваксинацията", подчерта доц. Кунчев.

Още при предишната заповед за мерките първата точка там е, че предлагам удължаване им с още един месец. Да, започва лек спад, но няма как пандемията да се овладее до края на април. Вероятно ще се наложи мерките да продължат до края на май месец, посочи доц. Кунчев.

Капацитетът по болниците ще издържи, но не знам колко ще издържат хората. Умората е огромна. Намаляването на заболеваемостта все още не олекотява хоспитализацията. Рано е да се успокоим, каза още той.


Анкета

За кого ще гласувате на 11 юли?


Резултати