Анализи

Борисов се държи само на нокти за властта и ще продължи да виси седмици наред

  09.04.2021 11:48  
Борисов се държи само на нокти за властта и ще продължи да виси седмици наред

"Борисов се държи само на нокти за властта и ще продължи да виси седмици наред, докато шокираните лидери на партиите, влезли в парламента, видят дали могат да сформират правителство. С 26% ог гласовете партията му ще е най-голямата в парламента, но огромното мнозинство депутати от другите партии нямат нищо общо помежду си, освен че го ненавиждат."

Това пише сп."Икономист" по повод резултата от парламентарните избори н 4 април под заглавие "Българският премиер се препъна лошо на изборите". В опит да оббощят всичко още в началото, авторите са поставили адзаглавие "Бай-бай, Бойко?" и подзаглавие "Но той и преди е бил отписван".

Изданието описва как "безнадеждно сам под снега" премиерът е заявил, че не могат да се справят без него и трябва всички да се обединят зад експертно правителство, "което той се предполага да контролира, макар и задкулисно".

Никой не предвиди, че той ще се представи толкова зле на изборите, продължава "Икономист" и цитира изследователя Димитър Бечев да казва, че "изтърка се образът му на здравеняка и човек от народа и Борисов се превърнав олицетворение на всичко, което не е наред със страната". При управлението му от 2009 г. насам икономиката се увеличи с една четвърт, но страната остава най-бедната в ЕС, толкова хора емигрираха, че вече е проблем да намериш служители, "а миналото лято месеци наред имаше протести отхора, на които им писна от вкоренената корупция, политическата намеса в правораздаването и арогантните олигарси".

Три анти-Борисов партии попаднаха в парламента, от които най-голямата е на Слави Трифонов - водещ на токшоу, и фронтмен на Ку-Ку бенд с песни като "Шат на патката главата", продължава изданието. Трифонов не води предзиброна кампания и според Марин Лесенски, анализаторот "Отворено общество", това е било печеливша стратегия, защото всеки е проектирал върху него очакванията си.

Социологът Боряна Димитрова е цитирана да казва, че вероятно самият Трифонов е бил шокиран от осъзнаването, че неочакваният му успех означава, че веднага трябва да поеме някаква отговорност за бъдещето на страната. Прогнозата ѝ е, че или няма да се състави правителство и ще има извънредни избори през юли, или ще има експертен анти-Борисов кабинет с кратък живот - до президентските избори през октомври, които да се проведат заедно с парламентарни.

Марин Лесенски предупреждава, че Борисов е бил отписван и преди, но в парламента той може да си осигури подкрепата на ДПС и някак си да беди определени депутати да се откажат от принципите си да са срещу премиера. "В следващите 7 години за разпределяне са налични почти 29 милиарда евро. Да контролираш как се харчат - легитимно или не - може да подейства като "огромен стимул" да се присъединиш към управлението", завършва "Икономист".