Спорт

Аврамчев: Няма забранени вещества в добавките на плувците

  09.04.2021 12:15  
Аврамчев: Няма забранени вещества в добавките на плувците

Няма забранени вещества в добавките и витамините, давани на националните състезатели по плуване, заявиха от Българската федерация по плувни спортове на пресконференция. Добавките са изследвани в австрийска лаборатория след допинг скандала с уличените в употреба на анаболния стероид станозолол национали Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов.

"Няма наличие на забранени вещества в добавките. Това показа изследването. Допинг пробите на всички състезатели от националните отбори са с отрицателен резултат. Над 200 допинг теста са направени за последните две години, които винаги са били отрицателни. Българска федерация по плувни спортове изчисти името си и ние вече не сме страна в този конфликт. Това не означава, че няма да окажем пълно съдействие на тримата уличени в употреба на допинг. Никога не са давани забранени средства на нашите състезатели. Нашето вътрешно разследване не показа как са попаднали забранените вещества в пробите на тримата състезатели", каза председателят на БФПС Георги Аврамчев на пресконференция.

"За последните 2 и половина години от олимпийския цикъл българските национални състезатели са подобрили 103 рекорда. Имаме медали от големи първенства на Йосиф Миладинов, финал на световно първенство на Антъни Иванов, десет финала от световни и европейски първенства - мъже, жени, юноши и девойки. Имаме три олимпийски норматива "А" и сме близо до още два - на Любомир Епитропов и Габриела Георгиева. Всичко това говори за добре свършена работа. На прав път сме, без да разчитаме на странични помощни средства", допълни Аврамчев.


Анкета

За кого ще гласувате на 11 юли?


Резултати