Реакция

Александър Симидчиев: Да прекратим епидемията, а не да играем на пинг-понг

  12.04.2021 15:04  
Александър Симидчиев: Да прекратим епидемията, а не да играем на пинг-понг

Направихме стратегия, която е свързана с това как да можем да се справяме и ще я внесем в Народното събрание, съобщи пред БНР относно управлението на Covid кризата пулмологът д-р Александър Симидчиев, който ще бъде депутат от „Демократична България“. Стратегията предвижда законодателни промени за ясно разписани правила и предварително зададени критерии при въвеждането на извънредно положение, посочи Симидчиев.

„Хората да имат предвидимост, всички заедно да се хванем за ръце и да намалим инфекциозността на този вирус до под 10 пациента на ден“. 

Относно разхлабването на мерките, което започва от днес, д-р Александър Симидчиев уточни, че неговият подход би бил „малко по-устойчиво поведение“, защото промените в броя на болните нагоре или надолу трябва да се проследява в по-устойчива тенденция. 

Почти 800 човека са в интензивно отделение, а над 10 хиляди са хоспитализираните – това са параметри, които говорят, че здравната система все още е напрегната, даде пример Симидчиев и подчерта, че регистрираните случаи са само върхът на айсберга. 

Александър Симидчиев е привърженик на стратегията „Covid нула“ – изличаването изцяло на пандемията на територията на България.

„Стратегия, която се базира на това да прекратим епидемията, а не да играем на пинг-понг“, обясни той.

При тези темпове на ваксинация не можем да изградим колективен имунитет, защото позволяваме на вируса да се размножава и да се променя, категоричен е пулмологът.