Анализи

ГЕРБ се бетонира в държавната енергетика

  20.04.2021 20:24  
ГЕРБ се бетонира в държавната енергетика

ГЕРБ са бетонирали свои кадри и в енергетиката, съобщи на брифинг лидерът на БСП Корнелия Нинова. На извънредни заседания са излъчени новите бордове на енергийните дружества. "Нещо, което обикновено отнема седмици, е внесено в Агенцията по вписванията за ден," подчерта Нинова. Тя изброи БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", "Минпроект" и други. Вчера стана ясно, че зам.министри и членове на политическия кабинет на финансовия министър спешно се преназначават на други длъжности, за да не могат лесно да бъдат уволнени от новите управляващи.

На брифинга Нинова раздаде и обширен списък с имена на представители на ГЕРБ, които отскоро са в големите енергийни компании. Едно от знаковите лица в Българския енергиен холдинг например е Валентин Николов. Той бе депутат от партията на Борисов в предишния парламент, но напусна, за да се кандидатира за енергиен директор. Сега става ясно, че вчера (19 април) на извънредно заседание е избран за председател на борда на БЕХ. В новия съвет на директорите влизат още Диян Димитров (досега директор в ТЕЦ "Марица-изток"), Иван Андреев (бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй"), Стелиян Коев (досега финансов директор на "Мини Марица-изток) и Александър Църноречки (бивш директор "Протокол и връзки с обществеността" в БЕХ).

Под контрола на Валентин Николов всъщност ще са всички големи държавни дружества в енергетиката - НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лева.

Николов от години е близък до ръководството на ГЕРБ и до самия Борисов. Първо беше зам.-министър на икономиката и енергетиката, след това влезе в съвета директорите на БЕХ, НЕК, АЕЦ и на АЕЦ "Козлодуй - нови мощности". По-късно стана и изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".  Допреди няколко месеца бе и председател на енергийната комисия в НС.

Отделно по линия на АЕЦ "Козлодуй" старото ръководство на БЕХ (Жаклен Коен, Живко Динчев - директор на ТЕЦ "Марица-Изток 2" и Андон Андонов - директор на "Мини Марица-Изток) е провело също неприсъствено заседание пак на 19 април. Целта е била да се изберат нови директори на атомната централа. Преназначени са досегашният директор Наско Михов и заместникът му Александър Николов.

Нови членове на съвета на директорите са бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, както и излъчените от Агенцията за публичните предприятия и контрол Ива Николова (адвокат с 5 г. опит) и Илия Илиев, бивш член на партията на Яне Янев - РЗС, а по време на тройната коалиция главен секретар на МВР, припомня "Капитал".

Държавната "Минпроект" ще бъде оглавена от Жаклен Коен, който досега бе начело на БЕХ и в борда на АЕЦ "Козлодуй". Останалите членове на борда са досегашният шеф Румен Биков и председателят на борда Любен Тотев. Новият представител е Радост Димитрова.

В борда на "Булгаргаз" като избор на енергийното министерство са настоящият директор Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев.

В ТЕЦ "Марица Изток 2" остава шефът Живко Динчев, който се очаква да запази поста си. Новите държавни членове на борда са Боян Боев, който беше шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов.

В "Мини Марица Изток" се запазва напълно досегашният държавен борд от досегашния шеф Андон Андонов и членовете Николай Диков и Георги Коев.

За останалите държавни енергийни дружества, където също текат конкурси, все още няма внесени заявления за вписване в Търговския регистър.

НАПАДЕНИЕ
Нинова не пропусна да нападне останалите опозиционни партии, които миналата седмица не подкрепиха предложението на БСП за мораториум върху назначенията в държавните фирми. "За нас остава един въпрос: защо уж новите партии, които искат да се борят със статуквото, обслужиха задкулисието, вместо да се борим с него. Пет пъти предупредихме, че моделът Борисов в момента се окопава, пет пъти подадохме ръка на новите политически субекти в Народното събрание: "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън" и "Демократична България" и те пет пъти я отхвърлиха. Точно с едно действие бетонираха Борисов в един сектор - енергетиката", твърди Нинова.

"След като разбраха гафа си, започнаха да се оправдават с процедурни хватки. Сега искат да го внасят. Късно е, колеги за китка," добави тя.

Оригиналност
Интересна акция предприе БСП от снощи. Депутати и сподвижници, близки до партийното ръководство, публикуват в социалните мрежи свои снимки от летните демонстрации. Целта е да се докаже, че БСП е партия на протеста. Идеята вероятно е продиктувана от факта, че по-голяма част от обществото не я смята за протестна формация. Кадрите са придружени с описателни статуси и атака директно или завоалирано към "Има такъв народ" (ИТН). Тон даде лидерът Корнелия Нинова, а останалите дружно се равниха по нея. Всичко това много прилича на акцията на ГЕРБ от преди няколко седмици в защита на Бойко Борисов, след като се проведе митинг пред дома му. Разликата е, че сега статусите си хората на БСП ги пишат сами, а не са копирани.

"Един въпрос и пет факта за протестите"  - така Нинова е озаглавила разсъжденията си. И продължава: "Тече нова подмяна на истината. Все повече се шири лъжата, че трите нови партии са партии на протестите, а БСП - на статуквото. Имам един въпрос и пет факта. Въпросът: Някой виждал ли е Слави Трифонов и сценаристите му на протестите? Не. Защо тогава ги наричате партия на протеста? Фактите: 1. Аз и цялата парламентарна група излязохме пред президентството още първия ден на протеста 2. Многократно отправихме призив към нашите структури да се включат и го направихме - депутати, общински съветници,членове и симпатизанти бяха всеки ден по площадите в страната...".

"33 дни последователно бях на протест. Водих осем предавания на живо от площада, интервюирах хората, прегракнах от викане (...) БСТВ беше телевизията на протеста. И сега някакви други се опитват да си присвоят това недоволство и да го приватизират. Няма да им мине номера", е написал Александър Симов. "Партии на/от протеста: БСП, ИСМВ, ДБ. ИТН не са участвали в протестите", е декларирал и Кристиян Вигенин. В кампанията се включиха още Крум Зарков, журналистката от БСТВ Юлия Ал-Хаким и много други.