Новини

Правната комисия в НС обсъжда промени в Изборния кодекс

  21.04.2021 17:09  
Правната комисия в НС обсъжда промени в Изборния кодекс
  БНР

Промени в Изборния кодекс обсъждат депутатите от новата парламентарна правна комисия.

Свои законопроекти са внесли представители на всички парламентарни групи без БСП и ДПС.

Общото в законопроектите на "Изправи се!Мутри вън!" , "Има такъв народ" и "Демократична България" е акцент върху гласуването на българите зад граници.

Предлага се да отпаднат ограниченията за откриване на секции, да може да се гласува и електронно, и по пощата, у нас да има видеонаблюдение, а ЦИК да бъде променена като структура и състав - да е по-професионална без политически квоти.

Предложението на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс е свързано с въвеждането на мажоритарно гласуване в два тура – „една стара идея“, каза Десислава Атанасова, която е била внесена още през 2016 г. след референдума, организиран от екипа на "Шоуто на Слави", която не мина тогава.

Още преди започването на дебата, който предстои, от ГЕРБ се обявиха против гласуването по пощата и избор на нова ЦИК.

Заседанието беше открито от новия председател на новата Правна комисия Радостин Василев, който пожела на колегите си, като истински елит на правната мисъл в НС, да работят в името на интересите на гражданите, да не се обиждат и уважават, защото „задачата на тази комисия е да направи България велика“.

Депутатите гласуваха днес да бъде обсъден мораториумът върху концесиите и продажбата на държавни общински болници, както и някои назначения в държавни предприятия и административни структури, внесен от Корнелия Нинова.

Другото искане за мораториум, внесено от Мая Манолова не събра подкрепа

Представителите на ГЕРБ  и "Има такъв народ" си отправиха обвинения за "законодателстване за  една нощ"  по време на продължаващите дебати.
/БНР