Новини

Правната комисия реши: Без ограничение за броя избирателни секции в чужбина, намалява се съставът на ЦИК

  27.04.2021 16:11  
Правната комисия реши: Без ограничение за броя избирателни секции в чужбина, намалява се съставът на ЦИК

Парламентарната правна комисия реши на второ четене да отпаднат ограниченията за броя на избирателни секции в чужбина. Депутати приеха още и видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините, което ще бъде предложено на гласуване в пленарната зала.

Предстои да бъдат обсъдени текстовете за машинното и електронното гласуване и за вота по пощата. По-рано стана ясно, че от партия "Има такъв народ" са върнали първоначалното си предложение по въпроса за гласуването по пощата. Депутатите Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева са оттеглили новия вариант, внесен вчера, който предвиждаше такова гласуване да не бъде въведено веднага, а за президентските избори и то експериментално.

Така остава вариантът такъв вот да бъде възможен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде прието това предложение, по пощата ще може да се гласува и на евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото. Мнозинството в комисията реши още намаляване на състава на ЦИК - от 23 на 15 членове, които ще бъдат назначавани от президента.