Коментари

Румен Радев: Бойко Борисов предаде симпатизантите на ГЕРБ

  07.05.2021 10:35  
Румен Радев: Бойко Борисов предаде симпатизантите на ГЕРБ

Бойко Борисов абдикира от отговорност и предаде хилядите си симпатизанти. Това каза президентът Румен Радев по време на допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК, предаде „Фокус“.

„Г-жо Атанасова, искам да поздравя специално вас за усилията ви да наложите кандидатурата на Красимир Ципов. Точно така трябва да се бори лидерът на всяка партия. Но за съжаление и вие и хилядите ви симпатизанти бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Остава ни някоя от по-малките партии да поеме отговорност и да не се води от тесни партийни сметки, за да избегнем хаоса, който влиза отново от вчера“, заяви президентът.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че вчера лично Борисов е оттеглил кандидатурата на Ципов по молба на Ципов. „Имаше лични нападки към кандидатурата му и персонално към личността му. Считам, че е некоректно да ползвате мен по отношение на твърдения за отговорността. Единствено ГЕРБ-СДС представи не само състав и структура на МС, но и кандидатура за председател на ЦИК. Той обаче ще трябва да работи с Изборен кодекс с противоконституционни текстове“, посочи тя.

Според Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ Десислава Атанасова леко е поизлъгала, че Ципов е решил сам да напусне.

Иван Иванов от БСП заяви, че поддържат свое становище, че е неприемлив кандидат от ГЕРБ за председател на ЦИК, но обстоятелствата са били такива. „За нас е неразибираемо и нелогично оттеглянето на неговата кандидатура. Отчитаме го като опит за саботиране на изборния процес. Имаме решение за неиздигане на кандидат“, коментира той.

ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв – ние ще се съгласим с каквото и да е предложение. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК.

„Ситуацията е доста странна, защото имаше заявка от ГЕРБ да заеме председателското място. Притеснителни са мотивите за оттеглянето на кандидатурата. Правомощията на председателя на ЦИК са определени от закона, но той е един от колективния орган, ние ще се съгласим с каквито и да е предложения да има председател, но ЦИК може да функционира и без такъв, докато се назначи“, коментира Карадайъ.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов посочи, че всяка такава процедура трябва да се използва, за да се осъзнае нашата демокрация. „ГЕРБ след изборите се опитва да твърди, че има определени права, които се следват за тях. Днес виждаме, че демокрацията е въпрос на количество, но не само. И качествата имат значение. Това не са нападки. Качествата на един или друг човек за заемането на такава отговорност имат своето значение. Това, че една партия е получила много гласове съвсем не отменя факта, че може да има такова ниво на токсичност, че с нея не може да се работи. Когато виждаме, че ГЕРБ се държи като фактор, който създава хаос и бламира процесите, нещата трябва да се назовават с ясните имена“, каза той.

Ситуацията има и добрата страна - очевидно лидерът на ГЕРБ се съгласи с мнението на останалите парламентарно представени партии, че кандидатурата на Ципов е неподходяща, каза Мая Манолова. ГЕРБ показват липса на уважение към институциите, и към правилата, и към останалите партии. Депутатите на ГЕРБ доброволно са се превърнали в заложници на своя лидер. Вие нарушавате правилата, подавайки друго име. Трябва да си понесете последствията заради бламирането на ЦИК, каза Манолова.

Ако комисията бъде назначена без шеф, тя трябва сама да си избере такъв. Кодексът обаче не предвижда такава възможност. Длъжността на конкретния кандидат трябва да бъде посочена, обясни експертът проф. Емилия Друмева.