Анализи

Как новата ЦИК ще се справи с новите правила за гласуването с машини

  07.05.2021 11:55  
Как новата ЦИК ще се справи с новите правила за гласуването с машини

В президентството се провежда изслушването на предложените за състава на ЦИК 15 души.

Президентът Румен Радев призова номинираните за новия състав на ЦИК да минимизират рисковете  от гласуването с машини, като подчерта, че по този начин намаляват недействителните гласове и купеният корпоративен вот:

"Защото там, зад завесите, всеки може да се снима с телефона как задрасква хартиената бюлетина, но машината не можеш да снимаш с телефона си и да се отчетеш на този съответно, който те заставя или ти плаща да гласуваш по определен начин".

Камелия Нейкова, която ще оглави новата ЦИК, определи като голямо предизвикателство новите текстове в Изборния кодекс. Тя заяви, че е  привърженик на машинното гласуване, но допусна, че на места ще се гласува и на хартия:  

„Там, където по непредвидени обстоятелства не може да бъде проведено машинно гласуване, така както е предвидено в Изборния кодекс, гласуването ще се провежда с хартиени бюлетини.

Предвидено е във всяка  избирателна секция, определена за машинно гласуване, броят на отпечатаните бюлетини да бъде колкото е броят на избирателите в съответната секция. Както и досега, Централната избирателна комисия и аз лично поемам отговорност това да е така, ще трябва да прилага Изборния кодекс такъв, какъвто е".

Емил Войнов, номиниран за заместник-председател от БСП, обяви, че ще трябва нова процедура за доставка на поне 300 машини за гласуване в чужбина и допълни:

“При това тези машини трябва да се придружени от охрана, техници, които да ги инсталират, тестват и оказват поддръжка в изборния ден".