Новини

Илчовски: Фиктивните сделки по молба на премиера бяха за 60-70 млн. лева

  07.05.2021 18:46  
Илчовски: Фиктивните сделки по молба на премиера бяха за 60-70 млн. лева

Фиктивни сделки на стойност 60-70 милиона лева са били извършени в рамките на няколко месеца през 2017 година по "молба на премиера" и в полза на фирма "Градус". Това стана ясно от думите на едрия земевладелец Светослав Илчовски пред Комисията по ревизия към НС на държавните харчове под управлението на Бойко Борисов през последните 10 години.

Илчовски заяви, че заедно с Иван Ангелов са съставяли документи с фиктивно надут оборот.  "Става дума за фиктивен оборот от около 60-70 милиона лева. Ангелов ме помоли от името на премиера да направим фиктивен оборот", заяви земевладелецът.

С тези думи той отговори на въпрос от депутата от БСП и икономически министър в кабинета "Виденов" Румен Гечев. Гечев попита какъв е бил обемът на средствата във фиктивните сделки, за които бизнесменът говори онзи ден на предишното заседание на комисията.

Тогава започна изслушването на Илчовски, но заседанието беше прекъснато и провалено от нахлули в залата депутати от ГЕРБ. Днес бе направен опит за същото - заседанието започна към 17 ч, но председателят на комисията Мая Манолова успя да даде думата на Илчовски чак към 18.

След това му твърдение депутати от ГЕРБ отново започнаха да говорят един през друг, Манолова призова НСО да въдворят ред, но хаосът не стихва.

 

Какво се случва на заседанието може да следите на живо тук:

На предишното заседание на комисията Илчовски отправи тежки обвинения за рекет към бизнеса от хора, твърдящи, че посредничат на ГЕРБ. Заяви още, че знае коя е Мата Хари, снимала пачки, кюлчета злато и пистолет в спалнята на премиера в оставка. Декларира още, че в присъствието Борисов е гледал видео със сексуални издевателства на бизнесмен в затвора. Каза, че министърът в оставка Петя Аврамова го е заплашвала с "наши прокурори", ако продължи да купува земеделски земи.

Изслушването бе прекъснато и на практика провалено с нахлуването на депутати от ГЕРБ в залата.

Днешният дневния ред на заседанието предвиждаше изслушване на министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Петя Аврамова относно дейността на „Автомагистрали“ ЕАД, дейността на „Български ВиК холдинг“ ЕАД и изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

То започна с процедурни предложния - Дани Каназирева от ГЕРБ поиска да не се изслушва Светослав Илчовски пръв. Вместо това в началото трябвало да я получи министърът в оставка Петя Аврамова, която този път, за разлика от предишното заседание на комисията, беше навреме в залата. 

Въпреки настояванията на представителите на ГЕРБ не бе прието разместване на изслушванията. 

В залата влезе голяма част от парламентарната група от ГЕРБ и различни народни представители с подвиквания прекъсваха свидетелството на Илчовски.

"На Иванов ден, 2017 г. бях поканен на Витошко-Студена, на именния ден на този човек до мен - Иван Ангелов. Малко преди да дойде премиера, към 7 и нещо Боян Марков, от Стара Загора, ни показа видео с издевателства в ареста с известен затворник. Всички го бяха гледали, Борисов пристигна към 8 часа. До 12 часа се играха карти"

Илчовски заяви, че всяко златно кюлче може да бъде проследено тъй като има номер и има борса за злато където тези неща са видни.

"Изчаках малко, да ви падне властта" заяви Илчовски на въпроса защо е чакал досега. 

Той твърди, че всики документи, които е подал в прокуратурата ще докажат твърденията му много бързо. По думите му срещу него в един момент е било повдигнато обвинение за опит за убийство в Стара Загора.