Коментари

Ева Майдел: Членството ни в ЕС е най-положителното събитие за последните 30 г. у нас

  10.05.2021 09:20  
Ева Майдел: Членството ни в ЕС е най-положителното събитие за последните 30 г. у нас

Членството ни в Европейския съюз е най-важното и положително събитие за България в последните 30 години. На днешния Ден на Европа трябва да си дадем сметка, че сме част от най-доброто място за живеене в света, каквото е ЕС, и не съществува по-добра алтернатива. Както знаем, този процес не е необратим, и затова е важно да продължим по пътя на европейска интеграция, който започнахме през последните години, като влизане в Еврозоната и в Шенген. Днес даваме старт на разговора за бъдещето на европейската интеграция. В следващите месеци е важно българите да не сме само зрители, а активни участници в него. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел, която беше говорител в събитието на Европейския комитет на регионите за началото на Конференцията за бъдещето на ЕС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Сред участниците бяха зам.-председателят на Европейската комисия по демокрация и демография Дубравка Шуица, португалският министър на Европейските политики Ана Паула Закариас, председателите на Европейския комитет на регионите Апостолос Цицикостас и на Европейския съвет на общините – Стефано Боначини, както и други представители на националната и местна власт от Европа.

„До вчера говорихме, че е нужно да имаме официален разговор накъде искаме да поеме ЕС. От днес той е факт и трябва да започнем да обсъждаме практически решения на конкретни проблеми, които европейската интеграция може да предложи. В кои сфери искаме повече интеграция и в кои по-малко, как да се взимат решенията и т.н. Най-важното е да не превръщаме този няколкомесечен дебат в серия от събития в Брюксел между политици и про-европейски организации. Трябва разговорът да стигне и отдалечени места, хора които не се интересуват ежедневно от ЕС. Искам да се чуят и критични, но градивни гласове“, заяви Ева Майдел, която е председател на Международното Европейско движение от 2017 г. и участва в работната група на Европейската народна партия в Европарламента по Конференцията за бъдещето на ЕС.