Новини

Томислав Дончев и Даниел Митов са новите зам.-председатели на ГЕРБ

  11.05.2021 12:31  
Томислав Дончев и Даниел Митов са новите зам.-председатели на ГЕРБ

Томислав Дончев и Даниел Митов бяха избрани за зам.-председатели на ГЕРБ. Те заменят кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов, които бяха освободени от постовете си. Решението беше взето на провеждащото се във вторник Национално събрание на партията, което се провежда онлайн.

За това, че Дончев ще стане заместник на Борисов се говореше от около месец. Даниел Митов пък бе безуспешната номинация за премиер в провалилия се проектокабинет на ГЕРБ. Той е бил член на ДСБ, после отиде в ДБГ на Меглена Кунева и стана външен министър в кабинета "Борисов 2" от квотата на Реформаторския блок, а преди няколко седмици анонсира, че е станал член на ГЕРБ.

"Със сигурност има и друг достойни, но с този избор ГЕРБ заема мястото си в център-дясно като евроатлантическа партия. Това е много важно в момента. Нашите партньори внимателно ни гледат и ни слушат. С това си предложение искам да дам ясен знак накъде върви ГЕРБ, на кои държави искаме да приличаме и към какво се стремим", каза Борисов преди гласуването за избора на Митов и Дончев.

Бургас против освобождаването на Николов

При освобождаването на Фандъкова и Николов нито един от делегатите в Бургас не подкрепи решението, 12 бяха "против", а 38 се въздържаха. При тези от София ситуацията не беше такава – повечето бяха "за". Всъщност само делегатите от Бургас показаха ясна позиция срещу освобождаването на досегашните заместници.

Преди гласуването Борисов взе думата. Той подчерта, че случаят с освобождаването на Фандъкова и Николов „съвсем не е същият като този на Цветанов“ (Цветан Цветанов бе освободен от всички ръководни постове след "Апартаментгейт" - бел.ред).

"Каква ми е логиката - предстоят ни два тежки месеца. Ще бъдем изправени срещу много, много пари. Това са парите на олигархията. (...) Не е свалено доверието от тях. Обичаме ги, уважаваме ги. Ежедневната партийна работа изисква много часове. Знам какво е да имаш партийни ангажименти и друга работа. Искам Фандъкова и Димитър Николов повече да работят за градовете си и да помагат на своите съпартийци", добави Борисов.

За това, че Фандъкова и Николов ще се разделят с постовете си се говори неофициално от месец.

Рокади и в Изпълнителната комисия

Предстои да се промени съставът на изпълнителната и контролната комисия.

Делегатите вече приеха промени в устава на ГЕРБ, който разширяват Изпълнителната комисия. В нея, както и досега по право ще влизат председателят и заместниците му, но останалите членове ще са не 8, а 12.

С постовете си в Изпълнителната комисия вече се разделиха Красимир Велчев и Менда Стоянова, които дълги години бяха народни представители и част от ръководството на партията, но на последните избори не бяха издигнати за нов мандат в парламента и се оттеглиха от активната политика. Пламен Нунев също вече не е част от нея.

Борисов анонсира, че Фандъкова и Николов ще останат членове на Изпълнителната комисия.