Светът

ООН настоя за прекратяване на насилието в Израел и палестинските територии

  11.05.2021 14:35  
ООН настоя за прекратяване на насилието в Израел и палестинските територии

Управлението на Върховния комисар на ООН по правата на човека изрази загриженост във връзка с ескалацията на насилие в Израел и окупираните палестински територии и призова за неговото прекратяване. Управлението на Върховния комисар „осъжда провокациите”, заяви по време на брифинг в Женева говорителят Рупърт Колвил.

„Силно сме обезпокоени от ескалацията на насилието през последните дни в окупираните палестински територии, включително Източен Йерусалим, и в Израел”, заяви той.

Организацията осъжда насилието и всякакво подбудителство към насилие, както и етническото разделение и провокациите, каза още говорителят.

Позовавайки се на данни от Палестинската организация на червения полумесец, Колвил съобщи, че от 7 до 10 май в Източен Йерусалим са ранени 915 палестинци, а повече от 200 – на Западния бряг. По-голямата част от тях са били ранени в резултат на действията на израелските служби за сигурност. До 10 май в Управлението на Върховния комисар по правата на човека са постъпили данни за около 20 ранени израелци – основно служители на службите за сигурност.

Говорителят припомни, че „не трябва да се използва сила срещу тези, които упражняват правата си мирно”, а нейното непропорционално или ненужното ѝ използване е забранено.

По повод ракетния обстрел срещу Израел от страна на палестински въоръжени групировки Колвил отбеляза, че използването на оръжие с ненасочено действие като ракетите, изстреляни по Израел, е строго забранено от международното хуманитарно право и трябва да бъде прекратено незабавно”. От Управлението на Върховния комисар по правата на човека призоваха двете страни да „успокоят ситуацията и да избягват по-нататъшно насилие”. /БГНЕС