Бизнес

Кой е Кирил Петков, служебният министър на икономиката

  11.05.2021 15:21  
Кой е Кирил Петков, служебният министър на икономиката

Готови салати без консерванти. Това е най-новата инвестиция на Кирил Петков,  който днес пое поста на служебен министър на икономиката, а досега определението за него бе - сериен предприемач.

От една година утвърдената на пазара компания "Кенар" предлага и салати без консерванти, които съдържат полезни бактерии - разработка на фирма "ПроВиотик", в която акционер е Кирил Петков и която продава продукти на основата на лактобацилус булгарикус (Lactobacillus bulgaricus).

Пред "Капитал" Петков, също завършил "Харвард" и приятел с Асен Василев, който пък стана министър на финансите, прогнозира, че продуктите с много дълъг срок на годност ще бъдат позабравени и с времето ще претърпят пазарен крах, а производителите и търговците ще се стремят все повече да избягват химическите съставки в храните.

Kирил Петков е един от основатели на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност, чрез който в сътрудничество с Харвардския и Софийския университет организира курсове по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността. Това е един от проектите, които го свързват с Асен Василев. Преди година, в началото на пандемията, двамата представиха план как да се позволи на бизнеса да работи в условията на пандемията. Здравните власти го отхвърлиха като необоснован медицински, а сега предприемачът в ролята на министър ще бъде изправен пред предизвикателствата на икономиката в условията на продължаваща пандемия.

Междувременно на пазара се появи хранителна добавка, която има претенцията да подпомага здравината на имунната система и да подпомага белите дробове. В разработката й участва компанията на Кирил Петков, която ползва и разработка от 80-те години на академик Богдан Петрунов и проф. Рахамин Шекерджийски, които са известни като бащите на имуностимулатора "Респивакс", използван срещу грип. В основата на продукта отново е лактобацилус булгарикус, придобил популярност извън страната чрез българското кисело мляко. Чрез друг проект Петков вкарва въпросния бацил и в бирата "Айляк".

По негова идея през 2018 г. в Биологическия факултет на Софийския университет отваря център за приложни изследвания и иновации. В него Петков инвестира и 500 хил. лв. средства на компанията си. Центърът е отворен за студенти, които са записали магистратура по биология, микробиология, молекулярна биология, химия, фармация, биотехнологии, както и за докторанти.

"В основата на днешните иновации вече е мултидисплинарното мислене. За малка страна като България е трудно да победи големите концерни само в една дисциплина, но ако събере микробиолози с фармацевти например и ги накара да работят заедно, шансовете й се увеличават. Всеки университет с бъдеще трябва да мисли за мултидисциплини, единичните дисциплини се изчерпват", коментира пред "Капитал" Кирил Петков.

Допреди две години серийният предприемач е бил инвеститор и в "Джъмбо плаза" (на изхода на София към магистрала "Хемус") заедно с американския хедж фонд мениджър Майкъл Карш, но тогава се оттегля, за да се съсредоточи върху бизнеса си с хранителни добавки.

Компанията на Петков има няколко патента по биотехнологии в САЩ. Той е завършил е финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър, както и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10 на неговия випуск.

Работил е за "Макайн груп", голяма компания, която инвестира и управлява мащабни производствени проекти в Северна Америка и Европа.

През 2018 Кирил и неговият баща организираха последната спасителна операция в опит да бъде открит алпинистът Боян Петров, който загина в района на Шиша Пангма. Кирил Петков е семеен, с три деца./ dnevnik.bg