Бизнес

Лотарията на Божков съди държавата за стотици милиони в Страсбург

  21.05.2021 16:17  
Лотарията на Божков съди държавата за стотици милиони в Страсбург

Обявеното в несъстоятелност дружество "Ню Геймс", през което установилият се в Дубай обвиняем хазартен бос Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Това става ясно от публикувана на сайта на Софийския градски съд справка по делото за несъстоятелността на компанията (№699 от 2020 г.).

Жалбата до Страсбург вече е изготвена, става ясно от справката. Най-вероятно лотарията ще претендира огромни компенсации от държавата, възлизащи на стотици милиони левове, колкото са претърпените щети от дружеството заради начина на прекратяване на дейността му през миналата година и последващите процесуални действия на държавните органи, някои от които са много спорни.

Скандалът за неплатени около 700 млн. лв. от фирми на бизнесмена Васил Божков избухна преди повече от година след сигнал от неговите конкуренти братя Найденови. Тогава бившият финансов министър Владислав Горанов прехвърли вината за щетата изцяло върху хазартните фирми, които неправилно прилагали закона. Божков пък твърди, че е плащал изрядно не само данъците си, но и рекет на Горанов и бившия премиер Бойко Борисов, в резултат на което законите и наредбите са работили в полза на компанията му.

Освен за данъците и таксите Божков и държавата спорят в съда и за принудителното прекратяване на дейността на дружествата му чрез въвеждането на държавен монопол върху лотариите.

На този етап прокуратурата е предявила срещу бизнесмена и обвинения за 19 предполагаеми престъпления, но и до днес няма внесен обвинителен акт в съда.

Лотарията може да претендира за огромни компенсации

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките й бяха запорирани от НАП. Дружествата "Ню Геймс" и "Национална лотария" АД поискаха да бъдат обявени във фалит. До момента само "Ню Геймс" е обявено в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 6 януари тази година.

В мотивите към решението на съда по търговското дело бяха коментирани тежките последици от внезапното законодателно решение за въвеждането на държавен монопол върху лотариите миналата година.

"Като съд по несъстоятелността обаче, който се сблъсква с търговско-правните, гражданско-правните и социални последици, резултат от законодателното преуреждане на хазартната дейност по отношение на длъжника "Ню Геймс" АД, не може да не се посочи, че изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава", пише в решението.

В него бе посочено, че преди промените в Закона за хазарта дейността на "Ню геймс" е била доста печеливша. Към края на 2017 г. печалбата е над 108 млн. лв., а в края на 2019 г. тя вече достига над 123 млн. лева, което означава, че лотарията може да поиска огромни компенсации от държавата.

Според магистратите законовите промени са нанесли "огромни и непоправими щети, които не биха могли да бъдат предотвратени по какъвто и да е начин заради тяхната внезапност и дефинитивност". Според съда непоправима вреда е нанесена и на хората с печеливши билети и контрагентите.

Вероятно подобни аргументи ще се използват срещу държавата и по време на делото в Страсбург.

Захари Бахаров претендира хонорар по близо 40 000 лв. на месец

В Търговския регистър са публикувани списъците на кредиторите с приети и неприети вземания от "Ню Геймс", макар по някои от тях да са постъпили възражения. Съдът е приел 47 вземания на граждани и фирми. Повечето от тях са от граждани, търкали билетчета, за неизплатени печалби в размер на стоитци хиляди до 1 милион лева. Приети са и вземания за 2.35 млн. лв. на британската компания "Сайентифик Геймс Интернешанъл Лимитид", която печаташе и доставяше талоните за игрите.

Съдът не е приел общо 50 вземания на кредитори на лотарията, включително претендираните от държавата през Националната агенция за приходите 286 млн. лв. неплатени такси за хазарт заедно с лихвите. Те не са зачетени, тъй като двата акта, с които са установени (акт №3 и акт №4 от 14.02.2020 г.), не са влезли в сила и до ден днешен поради факта, че все още няма решение по основните данъчни дела на лотариите срещу държавата пред Административен съд София град (№2465/2020 г. и №2463/2020 г.).

Не e прието също вземане на "Български пощи" в размер на 1.9 млн. лв. по договор с лотарията от 26 юни 2018 г. Същото важи и за комисионата за предоставяне на ТВ време от "Нова телевизия" в размер на 1.43 млн. лв. Божков твърдеше, че бил принуждаван да сключва огромни рекламни договори с медията за около 20 млн. лв. на година. Искането на дистрибутора "Табако трейд" за 5.59 млн. лв. също не е уважено.

От съобщение на временния синдик на компанията Тихомир Найденов, обявено на 14 май тази година, става ясно още, че бившият водещ на предаванията на лотарията – актьорът Захари Бахаров, е предявил за получаване от лотарията 484 498 лв. Това е сумата, която той е следвало да получи като възнаграждение за месеците от януари до декември 2020 г. За януари 2020 г. той е трябвало да вземе 42 000 лв., а за всеки от следващите месеци до края на годината – по 37 800 лв. с ДДС.

Съдът е затрупан от десетки дела между Божков и държавата

От големите данъчни дела между фирмите на Божков и държавата до момента решение на първа инстанция има единствено по случая с "Еврофутбол". На 8 март тази година АССГ се произнесе, че компанията за залози дължи на държавата близо 330 млн. лв. (261 млн. лв. такси и 67.7 млн. лв. лихви), защото за срок от пет години е внесла значително по-малко от дължимото по закон. В същото време съдът установи, че законът не е прилаган коректно не само от хазартния оператор, но и от Министерството на финансите, което е допринесло за щетата за бюджета.

Между НАП и хазартните дружества на акционера Васил Божков се водят десетки дела, става ясно от регистъра на Административен съд София град. Повечето от тях са свързани с налаганите от данъчната агенция принудителни мерки като запори и възбрани, които са с променлив успех ту за едната, ту за другата страна.

Такъв например е случаят с наложения запор върху имущество на жената на Васил Божков – Елена Динева. Първо, през ноември 2020 г. АССГ отмени запорите върху три апартамента на Динева, тъй като НАП не е успяла да обоснове размера на дължимия според агенцията данък (близо 470 хил. лв.). Два дни след като премахва запора обаче, данъчната агенция налага нов. За него се образува ново дело в съда, но този път запорът на данъчните е потвърден като законосъобразен.

Друга важна част са споровете за отнетите лицензи на компаниите на Божков. Вече има решения на първа инстанция за връщане на лицензи за определени игри, тъй като актовете на НАП за невнесени данъци не са били в сила към момента на отнемането на лицензите на компаниите. Това важи особено за онлайн игрите и залаганията върху спортни състезания, които не бяха обхванати от държавния монопол. С решение 1352 от 5 март тази година например АССГ е отменил решението на закритата вече Държавна комисия по хазарта за отнемане на лиценза на "Национална лотария" АД за организиране на онлайн казино. Въпросният лиценз е бил издаден през декември 2019 г.

Изглежда, че ако фирмите на Божков спечелят делата за част от отнетите си лицензи, държавата може да бъде осъдена да плаща компенсации и на това основание.

/mediapool.bg