Анализи

Минеков видя заплаха за националната сигурност в преките включвания на ГЕРБ по БНТ, иска оставката на Кошлуков

  25.05.2021 14:51  
Минеков видя заплаха за националната сигурност в преките включвания на ГЕРБ по БНТ, иска оставката на Кошлуков

Министърът на културата Велислав Минеков видя заплаха за националната сигурност преките включвания на ГЕРБ по БНТ. Повод за терзанията му стана брифингът на партията в събота, който прекъсна предаването на Георги Любенов.

Служебният министър получил множество обаждания и питания за „инцидента от събота”. "Как е възможно това явление - брифинг на някаква политическа партия да бъде използван, за да се прекъснат предаванията на три телевизии, които са с най-висока гледаемост в България", посочи Минеков. Той заяви, че частните телевизии не го засягат като министъра, но случаят с БНТ е друг.

”БНР и БНТ са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога може да се получи такова прекъсване", каза той. Минеков попита: "Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение и последиците от земетресение", попита министърът, визирайки пресконференциите на бившата управляваща партия на 22 май. Той поиска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Faktor.bg припомня, че брифингът беше по повод скандала с подслушванията. Предаването на Георги Любенов, както и по останалите две национални телевизии - БТВ и Нова ТВ беше прекъснато за кратко, за да обяснят бившите управляващи, а не "някаква си партия", каква е тяхната теза. В случая не ставаше въпрос за пресконференция на Корнелия Нинова дали Татяна Дончева ще влиза в широката ѝ коалиция, а за тема, която наистина засяга националната ни сигурност.

Проф. Минеков поиска още спецотряди, които да охраняват движимото и недвижимото културно наследство. Самата дума "отряд" отправя към тъмните времена на социализма, на "Чавдар", както и към милиционерски навици, които очевидно не са изкоренени.