Коментари

Радев: Три морета не е политико-военен съюз срещу Русия

  10.06.2021 13:31  
Радев: Три морета не е политико-военен съюз срещу Русия

Научната и образователна свързаност е един от приоритетите на срещата на върха на регионалната инициатива „Три морета“, на която София ще бъде домакин през юли. Това посочи президентът Румен Радев на конференция, свързана с българското председателство.

„Науката вече е водещият фактор в развитието на икономиката. На Срещата на върха в София нашата амбиция е да сключим споразумение между съответните научно-изследователски, образователни, научни центрове в тези наши 12 държави, така че да дадем перспектива на младите хора, съвместно да разгръщат научния потенциал, който, според мен, е огромен“.

Президентът опроверга твърденията, че инициативата "Три морета"е политико-военен съюз срещу Русия и се опитва да откъсне региона от Европейския съюз:

„Следващата спекулация как тази инициатива би оцеляла, да отреже тръбите на руския газ от изток на запад към Европа. Страшно нелепо е това да се твърди точно в страна, където една тръба, наречена "Турски поток" мина със завидна скорост през България, и не само мина, ами ние българите платихме за нея до стотинка, влизайки в дългове, за да пренесем безплатно руски газ от Турция до Сърбия. Инициативата била, за да откъснела нашия регион на Централна източна Европа от ЕС. Нищо подобно - ЕК и Германия са стратегически партньори на тази инициатива“.