Реакция

Протестиращи искат от Лаура Кьовеши оставката на Иван Гешев

  11.06.2021 12:06  
Протестиращи искат от Лаура Кьовеши оставката на Иван Гешев

Протестиращи се събраха пред сградата на Дома на Европа, където пристигна европейският прокурор Лаура Кьовеши, очаква се тя да даде пресконференция, предаде БГНЕС.

Протестиращите начело с Дионисий настояват за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Лаура Кьовеши проведе среща с делегираните от България европейски прокурори. Тя продължи около 40 минути. Те обсъдиха въпроса за незаетите от наша страна шест места на делегирани прокурори в Европейската прокуратура.

Темата беше дискутирана и на вчерашните срещи на европейския главен прокурор с министъра на правосъдието Янаки Стоилов и главния прокурор Иван Гешев.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Лаура Кьовеши –р проведоха работна среща в сградата на Висшия съдебен съвет. На нея присъстваха главния прокурор на Република България - Иван Гешев и всички членове на Колегията, а Кьовеши бе придружена от Теодора Георгиева - българският представител в Европейската прокуратура, Милан Ярон - изпълняващ длъжността ръководител на сектор „Стратегия и изпълнение“ и Тине Холевоет – говорител на Европейската прокуратура.

На срещата бяха обсъдени въпроси, във връзка с бъдещото функциониране на Европейската прокуратура, която започна своята работа на 1 юни 2021 г. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пожела успех на Кьовеши, като и двете страни категорично се ангажираха заедно да продължат сътрудничеството и конструктивния диалог в интерес на гражданите. /БГНЕС