Анализи

ДНСК безсилна пред преместваемите обекти по плажовете

  11.06.2021 17:43  
ДНСК безсилна пред преместваемите обекти по плажовете

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) няма законови правомощия да се произнася по преместваемите обекти на плажовете. Причината е, че липсва наредба, определяща изискванията и ограниченията за поставяне на такива обекти. Това се казва в съобщение на ДНСК по повод недоволство на жители на Созопол във връзка с поставянето на преместваеми обекти на плажовете "Каваци-юг" и "Смокини-север".

Липсата на нормативна уредба води до изпълнение на сглобяеми строежи с монтажни стоманобетонни фундаменти върху морските плажове, в т. ч. и на морски плаж "Смокини-север", посочват от ДНСК.

В момента процедурата по поставяне на преместваеми обекти по плажовете става по схеми на концесионера, които трябва да бъдат одобрени от министъра на туризма. На тази основа вече получават разрешение за поставяне, издадено от главния архитект на съответната община, обясняват от ДНСК.

Така единственото правомощие на ДНСК е да провери дали всички тези документи са налични. Строителният контрол обаче няма право да инспектира проектите и разрешенията за поставяне на преместваемите обекти на плажовете съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ), обясняват от ДНСК.

Така единственото задължение на строителния контрол е, ако установи, че нужните документи липсват и изграденото не отговаря на одобрената схема, да издаде заповед за премахване на незаконния обект, става ясно от съобщението на ДНСК.

Така районната ДНСК в Бургас е установила, че преместваемите обекти на плаж "Смокини-север" са законни. На "Каваците-юг" обаче не са и затова е издадена заповед за премахване на незаконен преместваем обект.

Премахват заведение на плаж "Каваци-юг"

На 17 май служители на РДНСК Бургас са извършили проверка на морски плаж "Каваци-юг". Те са съставили констативен акт с установени нарушения, не е посочено какви са те в съобщението на ДНСК.

В схемата за поставяне е одобрена от министъра на туризма на 27 април. В нея е включен "Преместваем обект № 32 - заведение за бързо хранене" с приблизителна площ 144 кв. м и допълнителна търговска площ 66 кв. м.

На 9 юни служители на РДНСК Бургас правят повторна проверка на морския плаж "Каваци-юг". Установено е, че е започнат монтаж на преместваем обект № 32, но без издадено разрешение за поставяне от главния архитект на община Созопол.

Затова на 10 юни началникът на РДНСК Бургас е издал заповед за премахване на обекта.

На плаж "Смокини-север" всичко е законно

Схемата за поставяне на преместваеми обекти на плаж "Смокини - север" е одобрена от министъра на туризма на 10 май. На свой ред РИОСВ Бургас издава одобрително становище за преместваемите обекти на плажа на 12 май, а главният архитект на Созопол разрешава поставянето на преместваемите обекти на 1 и 2 юни.

На 9 юни е извършена проверка от служители на РДНСК Бургас на плажа "Смокини-север". Установено е, че е започнат монтажът на три заведения за бързо хранене, склад, шатра за водно-атракционни услуги и тоалетна с душ.

За тях са издадени всички необходими разрешения и не е установено отклонения от схемата, затова обектите са законни, става ясно от съобщението на ДНСК.