Светът

Лидерите на страните от НАТО се събират в Брюксел

  14.06.2021 09:35  
Лидерите на страните от НАТО се събират в Брюксел

Президентът на Съединените щати Джо Байдън пристигна в Брюксел за днешната среща на върха на НАТО. България ще бъде представена от делегация, ръководена от държавния глава Румен Радев. В програмата на Радев са предвидени срещи с други държавни лидери.

В петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че лидерите на съюзниците ще се договорят за промени в стратегическата концепция на Алианса 2030.

Той подчерта, че последните от тях са направени през 2010 година в Лисабон, а оттогава светът доста се е променил, както и заплахите за сигурността и отбраната - в настоящата концепция Китай не е споменат изобщо, за климатичните промени се говори съвсем бегло, а отношенията на Алианса с Русия са били на съвсем друго ниво.

Генералният секретар допълни, че сега те са в най-ниската точка от времето на Студената война.

За да се намали напрежението, страните-членки ще обявят, че са против разполагането на ядрени ракети с наземно базиране в Европа по информация на изданието „Дифенс нюз“.

Това става два дни преди предвидената среща между президентите на Съединените щати Джо Байдън и на Русия Владимир Путин в Женева.

Движението около щаб квартирата на НАТО и части от белгийската столица е силно ограничено поради мерките за сигурност.