Бизнес

НОИ актуализира електронния калкулатор за изчисляване на прогнозния размер на пенсията

  14.06.2021 12:31  
НОИ актуализира електронния калкулатор за изчисляване на прогнозния размер на пенсията

Националният осигурителен институт актуализира на сайта си електронния калкулатор за изчисляване на прогнозния размер на пенсията.

Публикувана е и актуализираната методика за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите,  отпуснати след 31-и декември 2018-а година.

Новите варианти на електронните услуги отразяват нормативните промени, с които беше определен нов начин за изчисляване на намалението на индивидуалния коефициент на родените след 31 декември 1959 година и които са осигурени в частен универсален пенсионен фонд.

Нормативните промени влизат в сила от септември, но бъдещите пенсионери вече могат да проверят техния приблизителен ефект на базата на прогнозни стойности, изчислени чрез електронния калкулатор.

Целта на тези промени е постигане на по-малка редукция на индивидуалния коефициент и съответно - на по-висока пенсия.

Индивидуалният коефициент е един от елементите, въз основа на които се определят размерите на пенсиите. Намалението му е заради това, че родените след края на 1959 г. се осигуряват за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска, тъй като част от нея постъпва в универсален пенсионен фонд за получаване на втора допълнителна пенсия.

Това намаление е индивидуално и зависи от осигуровките на всеки. При новия начин на изчисляване на редукцията на индивидуалния коефициент, който ще влезе в сила от началото на септември, се взема предвид и трансфера от държавния бюджет в размер на 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени за периода от 2009 до 2015 година включително при определяне размера на вноската за фонд "Пенсии" на ДОО за трета категория труд за хората, родени преди 1 януари 1960 г.

Отчита се и броят на месеците, през които съответният човек се е осигурявал в Универсален пенсионен фонд спрямо общата продължителност на неговия осигурителен стаж.