Коментари

Радев вижда стъпки към преодоляване на технологичния разрив в НАТО

  14.06.2021 13:42  
Радев вижда стъпки към преодоляване на технологичния разрив в НАТО

На влизане в щаб-квартирата на НАТО в Брюксел президентът Румен Радев подчерта, че е важно единството на съюзниците, включително и в развитието на отбранителните им индустрии и водещите технологии.

„На срещата на върха на НАТО през 2019 г. поставих въпроса за растящото разделение, което ни дели на страни производители, които развиват своите икономики и социални системи чрез производство на високотехнологични отбранителни продукти и експортират тези продукти, и на страни клиенти, които купувайки тези продукти инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално-икономическо развитие. Посочих и пътища за преодоляване на този разрив - технологически, чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка една по-крупна военна сделка“, каза президентът.

„Със задоволство мога да споделя, че в „НАТО 2030“ вече виждаме начални проекти, които водят в тази посока“, добави Румен Радев, който представя България на среща на върха на НАТО.