Реакция

Петков: От 400 язовира в ремонт само 10 са завършени

  15.06.2021 10:50  
Петков: От 400 язовира в ремонт само 10 са завършени

„631 млн. лв. са вкарани за ремонт на 400 язовира у нас. Към днешна дата завършени са само 10”. Това обяви в ефира на „Здравей, България” по Нова ТВ министърът на икономиката Кирил Петков.

Той разказа подробно какво е установил, когато е посетил част от язовирите у нас.

„Отидох до „Пазар дере” и видях един празен, затревен водоем. За него бяха похарчени 2 млн. и 350 лв. Следващата неделя посетих още два язовира. Видях същото нещо - празни язовири, които се водят завършени. Оказва се, че въпреки, че парите за тези водоеми са платени на 100 %, фирма „Монтажи” ги е предала на Държавна консолидационна компания, но тя от своя страна 6 месеца не ги е предала на Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири”. Докато това се случва, това държавно предприятие трябва непрекъснато да държи водоемите с отворени вентили, защото се водят в ремонт”, заяви Петков.

„Сблъскваме се с една ситуация, където държавата си е платила парите, но язовирите стоят празни, защото някой не е предал протокола от ДКК към предприятието, което трябва да ги обслужва. Това за мен е съчетание между некомпетентност и безстопанственост”, уточни министърът на икономиката.

По думите му ДКК и „Автомагистрали” са създадени по един и същи начин като шапка, под която да не бъдат обявявани обществени поръчки. Според него на практика министерството няма контрол върху изразходването на средствата от компаниите.