Коментари

Любомир Стефанов: Политическата корупция е чумата на българския преход

  15.06.2021 12:24  
Любомир Стефанов: Политическата корупция е чумата на българския преход

Методът и схемата „имам човек някъде си“ – това се крие в подаръчната торбичка на българската политика. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов.

„В торбичката на българския преход и на българската политика се крие съмнението, че винаги има и друг начин. И този начин не е онзи, който пише в Конституцията и законодателството и който всички простосмъртни граждани са призвани да спазват. А другият начин – по който нещата могат да се съкратят и да станат.“

Политическата корупция е чумата на българския преход и на българската демокрация, смята Стефанов. По думите му ние не вярваме на институциите заради постоянното съмнение, оправдано или параноично, че „нещо някъде паралелно се случва“. Именно затова според политолога е налице усещането, че изборите се обезсмислят, а държавата е „открадната, купена, пробита“.

Има усещане, че служебното правителство прави нещо. Оценката е по-скоро добра. Два месеца даже не са 100 дни, отбеляза Стефанов преди днес кабинетът да отчете работата си за изминалия един месец.

Естествено е служебният кабинет, назначен от президент, който след два месеца отива на избори, да носи бреме и да бъде сочен с пръст, подчерта политологът.

„Не мога да разбера защо се бяга от този наратив. То е реалност. Въпросът е дали това влияе на работата му, дали тези назначения, които се случват, преназначения, уволнения са политически мотивирани или наистина ситуацията в държавата е била толкова зле, щото е имала нужда от основно разтърсване и пренареждане.“

„Очевидно има някакво напрежение, някакво съмнение, че тези назначения са били удобни по някакъв начин и са взети мерки да се прекрати този комфорт. В публичното пространство витае това усещане, че службите са били овладени, не казвам завладени. Овладени и насочвани в работата си. Тъжното е, че самите служби не правят нищо по въпроса да разсеят тези впечатления“, каза още Стефанов.

По повод отсъствието на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков от предстоящия отчет на служебния кабинет Любомир Стефанов изтъкна, че към вътрешния министър има достатъчно нападки и участието му би изместило фокуса на пресконференцията.

„Очевидно е, че вече има внимание към детайла вече и се дърпат настрана хора, които ще изместят акцента. /…/ Мисля, че са взети мерки, които да спасят пресконференцията.“

„Натрупва се усещането за намерения. Не знам дали е посока, но за намерения за скъсване със старото. Посоката на мен поне още не ми е ясна. Само да отрежеш опашката на гущера не е задължително условие, че знаеш накъде отиваш“, коментира Стефанов в предаването „Преди всички“.

По темата за организацията на изборите политологът посочи, че ЦИК и служебният кабинет са били насадени на пачи яйца, защото им е бил даден закон, който не е изчистен, а партиите на протеста отново са променили изборните правила в 12 без 5, за което са критикували предишните законодатели.

Преди изборите на 4 април според Любомир Стефанов е имало „колективно усилие, нискочестотен напън от целия политически спектър, че изборите ще бъдат опорочени“, а за избирателната активност всички са се оправдавали с пандемията.

„В момента не усещам обратната вълна – да има желание във всички субекти, участващи на изборите, да въодушевят гражданите, гласоподавателите да вдигнат избирателната активност.“