Светът

Заев ще посети София обнабежден от новото правителство

  15.06.2021 13:31  
Заев ще посети София обнабежден от новото правителство

Македонският премиер Зоран Заев насочи надеждите си за пробив в отношенията с България към следващото правителство.

Той каза в интервю за МИА, че си пожелава на 22 юни да няма вето от страна на София и Съветът по общи въпроси на ЕС да излезе с решение за официален старт на преговорите.

Ако все пак не се стигне до решение, поне може да приключат дискусиите и да се чака редовно правителство в България, смята Заев.

Към момента няма сигнали, че в следващите две седмици България ще промени позицията си и ще одобри преговорната рамка на Северна Македония за членство в ЕС.

“На 11 юли имат избори, след което ще се сформира политическо правителство, което ще продължи и в крайна сметка ще намери решение. Това може да бъде направено и през септември, октомври или декември тази година. Важно е гражданите да са наясно с реалността, а тя е, че наистина не сме далече, нито проблемът е нещо особено. Аз често казвам, че е смешен, но проблемът е, че няма парламент и няма политическо правителство, затова е проблем вземането на решение”, каза Заев, цитиран от БГНЕС.

“Няма нито план "Б", нито алтернатива на ЕС. Самото приближаване към ЕС означава европеизация на Северна Македония. Ние не искаме да бъдем членове заради самото членство в ЕС, а заради европеизацията на страната, която ще се осъществява чрез отваряне и затваряне на преговорни глави и ще доведем Европа в Северна Македония“, добави той.

Очаква се тази седмица Заев да посети София.

Той каза за пореден път, че няма да се преговаря за македонската идентичност и език.

САЩ приемат Северна Македония за член на ЕС

Въпреки че не сме член на ЕС, САЩ гледат на нас по същия начин, каза македонският премиер Зоран Заев след среща с американския президент Джо Байдън.

Двамата разговаряха в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

В интервю за МИА, което ще бъде публикувано утре, премиерът Заев каза, че е получил окуражаващи послания и обещание за посещение в Западните Балкани.

“Разговорите бяха първо за нашата енергийна връзка, която осъществяваме заедно чрез проекта Александруполис, но говорихме и за негово посещение в Западните Балкани. Възползвах се от възможността да го поканя, разбира се, той го прие положително, като ми каза, че познава Западните Балкани, работил е за Западните Балкани, имаме пълната подкрепа на Съединените американски щати и със сигурност ще планира посещение в неговия дневен ред“, каза Заев.

“Америка ни подкрепя през всичките тези 30 години независимост в областта на демокрацията, ценностите и напредъка и е важно за мен и нашия народ тази подкрепа да продължи“, каза премиерът.

Заев и Байдън са обсъдили и перспективите София до 22 юни да оттегли ветото върху началото на преговорите с Европейския съюз.

САЩ неколкократно призоваха Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство в ЕС, но България не одобрява преговорната рамка на Скопие.