Анализи

Политико: България потъва под вълна от предизборни скандали

  15.06.2021 16:05  
Политико: България потъва под вълна от предизборни скандали

Българите вече губят бройката на скандалите. Има такъв за подслушване в стила на "Уотъргейт". Едър земеделец обвини бившия премиер в изнудване. А държавна банка е раздала стотици милиони евро на шепа фаворизирани компании. Смайващите новинарски заглавия всеки ден приличат повече на сериал по Netflix за мафията, отколкото на реални събития в страна от ЕС в навечерието на изборите на 11 юли."

Така започва обширна статия, публикувана днес от брюкселското издание "Политико", цитирана от "Дневник". Под заглавие "България потъва под вълна от предизборни скандали" и подзаглавие "Преди изборите на 11 юли българите са изправени пред много тревожни разкрития колко пленена е държавата им", в нея още в началото се поставя въпросът, дали тези скандали са окончателната повратна точка, която ще сложи край на епохата на Бойко Борисов.

"Най-бедната страна в ЕС има дълга история на корупция, но смайващият мащаб на последните разкрития е нещо ново. Поредните свидетелства само подсилват масовия обществен гняв от това, че подобен на октопод елит се е вкопчил във властта като престъпна банда, рекетира цялата икономика и е превърнал спецслужбите, медии и правосъдната система в инструменти за упражняване на властта си."

Димитър Бечев, анализатор в американския Atlantic Council, обяснява, че "различното е мащабът и това прави трудно да бъдат заметени под килима важни въпроси като повсеместната корупция; различното е и, че такива въпроси се обсъждат от правителствени лица".

Колко невъзможна е станала ситуацията се вижда и от това, че - изненадвако и унизително за България и ЕС - "дори Вашингтон нагази в блатото", продължава статията.

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори ЕС изпраща сигнали, че няма да последва действията на САЩ, не е ясно дали има ефект от всичко това и в каква ще поемат българите, защото позициите на традиционните партии отслабват, но те все още имат силни връзки за покровителство и мобилизиране на избиратели, обяснява "Политико".

Изданието изрежда скандалите от април насам и как ГЕРБ и Борисов ги отхвърлят с дежурни обвинения за опити да се съсипят спецслужбите и, че партията е последната надежда за защита на българите от комунистите, "които също имат случаи на корупция и поддържат исторически близки връзки с Москва". Това се олицетворява от персонални атаки срещу президента Румен Радев, за чието преизбиране работело служебното правителство.

"Не очаквам никакъв рязък завой в позицията на Брюксел към една от най-корумпираните страни членки", казва още Бечев. "Сега въпросът е дали силни членове като Германия и Франция ще се заемат с проблемите на България с корупцията", допълва той с уточнение, че и тук е скептично настроен. "Единствената ефективна санкция, доказана в действие, е замразяването на еврофондове."

Педро Лопес де Пабло, говорител на Европейската народна партия, отвръща на критиките, че нищо не правят за ГЕРБ, която членува в тази паневропейска група. "ЕНП не прикрива нищо. Който критикува ЕНП или ГЕРБ, само помага на предизборната кампания на социалистите в България... За щастие, в България на 11 юли има избори и хората ще решат на кого вярват. От социологическите проучвания се вижда, че изглежда не вярват на посланията, които социалистите опитват да разпространяват из европейските медии за своята страна."