Коментари

Д-р Аспарух Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине

  16.06.2021 10:57  
Д-р Аспарух Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине
  nova.bg

„Във Великобритания 96% от случаите са на индийския вариант на COVID-19. Случаите на ваксинирани са много малко. Обикновено става дума за хора с хронични заболявания, които не са създали оптимален имунитет”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев.

Той добавя, че ваксините запазват един много висок процент на защита и срещу този вариант на вируса.

„Защитата остава много добра. Рискът от тежко заболяване остава много малък. Това не означава, че не може да има отделни случаи на тежко протичане”, обясни специалистът.

Той вижда проблем в ниския брой ваксинирани у нас.

„Ако индийския вариант навлезе в България ни очаква една нова вълна на заразата. В никакъв случай няма да ни подмине. Ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с толкова нисък процент ваксинирани”.

Имат ли доживотен имунитет преболедувалите?

„Тук отговорът е в детайлите. Много дълго време след преболедуване в тялото на човек се откриват имунни клетки. Важният въпрос е доколко те са в състояние да осъществят адекватна защита. В Бразилия има регион, който преболедува два пъти от два различни варианта на вируса. Това е доказателство, че изграденият имунитет не е особено ефективен срещу различните мутанти на вируса. Ваксините дават една по-добра защита срещу тези разновидности”.

Той коментира и управлението на пандемията у нас:

„Имало е слабости в комуникацията, но не мога да приема обвиненията на д-р Кацаров, че старото правителство е допуснало грешки. Една от тези грешки бе създаването на една масова култура, която отрича проблема, маските и ваксинацията. Бих искал да припомня на д-р Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис. Критики винаги може да има, но бих го посъветвал да се вгледа в собствените си грешки”, коментира д-р Илиев.