Новини

The Guardian: Изтича срокът за молби за уседналост за гражданите на ЕС във Великобритания

  16.06.2021 11:18  
The Guardian: Изтича срокът за молби за уседналост за гражданите на ЕС във Великобритания

Британският вестник The Guardian публикува статия за опасността от 1 юли много граждани от ЕС, включително деца и пенсионери, да загубят правата си заради неполучен статут на уседналост.

Вестникът се позовава на доклад на организацията „Обединеното кралство в променяща се Европа“, който предупреждава европейците да спазят крайния срок за подаване на молби, който е 30 юни.

Онези, които не спазят срока или им бъде отказан статут на уседналост, от 1 юли губят правото си на работа, на социални помощи и безплатно здравеопазване и по принцип на пребиваване на Острова.

Организацията изразява загриженост и по повод на последната статистика от Министерството на вътрешните работи, че има забавяне при разглеждането на около 320 000 молби. От правителството заявиха, че онези, които са в листа на чакащите, не трябва да се притесняват, защото Хоум офис ще приложи „прагматичен и гъвкав подход“ към подадените в последния момент заявления.

Катрин Барнард, заместник-директор на „Обединеното кралство в променяща се Европа“ и професор по европейско право в университета в Кеймбридж, обаче предупреждава, че хората трябва ясно да си дават сметка за важността да имат такъв статут въпреки уверенията на властите. Тя допълва, че има такива европейци, които не си дават сметка, че трябва да кандидатстват за статут на уседналост, сред които са най-вече възрастни хора, които са в страната от десетилетия и не смятат, че схемата ги засяга, съобщава БНР.