Светът

ЕК: Страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация

  13.07.2021 15:48  
ЕК: Страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация

Страните от ЕС имат право да въвеждат задължителна ваксинация на своето население срещу коронавирус, ако санитарната обстановка го налага. Това заяви представителят на Европейската комисия Щефан Де Кеерсмакер, предаде БГНЕС.

"Въпросът дали е необходима задължителна ваксинация е в компетенцията на държавите от ЕС и те трябва да вземат окончателно решение сами. Европейската комисия счита, че продължаването на ваксинацията е най-важната задача", каза той. „От държавите-членки зависи какви мерки ще предприемат, за да осигурят ваксинацията на своето население."

Той подчерта, че Европейската комисия „продължава да се стреми да постигне целта да ваксинира 70% от пълнолетното население на ЕС до края на юли“.

От началото на ваксинационната кампания в ЕС, започнала на 29 декември 2020 г., Европейската комисия и Европейският съвет последователно заявяват, че ваксинацията в Европа ще бъде чисто доброволна. По-специално, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел говори за това на срещата на върха в Брюксел на 25 януари тази година.

В понеделник ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че всички 27 държави от ЕС вече са получили достатъчно дози от ваксината, за да ваксинират 70% от възрастното население. Във вторник Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията заяви, че 50% от възрастните в ЕС в момента са ваксинирани с две дози. От началото на юни в страните от ЕС започна ново рязко намаляване на степента на ваксинация, което сега е причинено не от липсата на ваксина, а от голям брой хора, скептични към кампанията за ваксинация. В тази връзка редица държави от ЕС вече започнаха да въвеждат строги мерки за задължителна ваксинация.

Френският президент Еманюел Макрон обяви в понеделник въвеждането на задължителна ваксинация на медицинския персонал и редица други категории работници във връзка с влошената епидемиологична ситуация в страната поради щама Делта. Освен това френският лидер обяви въвеждането от август на санитарен паспорт за посещение на барове, ресторанти и търговски центрове. Отсега нататък само ваксинирани и отрицателно тествани за коронавирус ще бъдат допускани до самолети и влакове на дълги разстояния. За по-малко от 12 часа след апела на френския президент около 1 милион души се записаха за ваксинации във Франция.