Реакция

Пирогов обвини Стойчо Кацаров в нагла лъжа

  16.07.2021 13:08  
Пирогов обвини Стойчо Кацаров в нагла лъжа

Конфликтът между служебния министър Стойчо Кацаров и "Пирогов", започнал с констатациите на НЗОК за фалшиви хоспитализации и уволнението на проф. Асен Балтов, разкрива все по-грозни страни на здравната ни система. Отстраняването на Балтов предизвика протести на работещите в болницата, които продължават втори ден, а самият Балтов поиска оставката на шефа на НЗОК Петко Салчев, защото си позволявал да прави проверки на болници, прекарали тежки месеци в пандемията.

Началникът на клиниката по вътрешни болести в "Пирогов" доц. Петър Атанасов днес опроверга пред БНТ служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който в четвъртък се обяви за един от 400-те пациенти с фалшива диагноза от държавната болница. Лекарят призна, че е хоспитализирал Кацаров на хартия, за да не плаща скъпи изследвания и това е станало със съгласието на служебния министър. Той директно го обвини в лъжа. Кацаров засега не е коментирал новите разкрития.

"Бях пациент на "Пирогов", нямам нищо против лекарите там. Лежах с COVID-19. Но и аз съм един от пациентите с фалшива диагноза от там". Това съобщи пред Би Ти Ви Кацаров в четвъртък. Той показа епикриза от "Пирогов", в която пише, че в периода 21-25 януари е лежал в болницата с остра чернодробна цироза. "Никога не съм имал чернодробно заболяване и не съм лежал в този период в "Пирогов", твърди министърът.

Днес обаче доц. Атанасов показа в ефира на БНТ епикризата на Кацаров и обясни, че той наистина има две "пролежавания" в болницата. Второто е от януари тази година и е свързано с последващи изследвания след прекарания COVID-10. Атанасов призна, че лично е лекувал Кацаров и дори е проявил повече от необходимото внимание към него, тъй като ги свързва дългогодишно приятелство. Съпругата на Кацаров се оказа лекуващ лекар на доц. Атанасов.

При второто си посещение в "Пирогов" Кацаров е бил хоспитализиран само на хартия, за да не плаща за скъпите изследвания, които са му правени, призна Атанасов. Той твърди, че всичко това е станало със съгласието на Кацаров, който обаче не е пожелал да остане да спи в болницата. "Да, той е бил в болницата, но не е спал в болницата", обясни медикът. От обясненията на Атанасов се разбира, че той е минал доста по-широк набор от изследвания от предлагания на обикновените пациенти.

"Стойчо, пускам ти лист, за да не плащаш лаборатория, да не плащаш скенер, да не плащаш други изследвания, ако се налагат. Той се поклащаше и казваше: "Да, но няма да спя тук", разказа Атанасов, който твърди, че други негови пациенти са свидетели на този разговор.

Медикът коментира още, че като лекар и като адвокат, който доскоро е оглавявал НПО, занимаващо се със съдене на лекари, Кацаров би трябвало да е наясно, че има разлика между заглавие на клинична пътека и окончателна диагноза. И цирозата е само заглавие на пътеката. Диагнозата му е остра чернодробна недостатъчност, която "минава и заминава", обясни Атанасов.

По повод обвиненията на касата, че част от фиктивните пациенти на "Пирогов" са лекари в института, които по същото време са били на работа, шефът на клиниката по вътрешни болести каза: "Това са мои пациенти, които съм попитал искат ли болничен и те не са искали. Не знам дали е моя грешка, че не съм проследил нататък нещата, но не мога да разследвам всеки. Работехме и болни в този момент. И Стойчо Кацаров не беше там".

"Бях входирал заявление за напускане, но той (Кацаров, бел. ред.) ме разубеди, че именно заради такива като него не трябва да изоставям пациентите", заключи доц. Атанасов. "Направил съм изключение (с безплатните изследвания), защото е Стойчо. Направил съм го като за брат, а той се оказа Павлик Морозов. Продаде ме за дребни политически дивиденти", обидено заяви той.

 КОНТРААТАКА

Проф. Балтов също нарече твърденията на Министерството на здравеопазването от четвъртък откровени лъжи и опорки. Той твърди, че в "Пирогов" всичко е прозрачно. "По време на пандемията сме похарчили над 8,5 млн. лв. за лечението на пациентите. Не сме се опитвали да спестяваме, за да правим полумедицина", каза Балтов пред БНТ.

"Афектиран съм малко, виждам какво се случва. Колегите са меко казано бесни. Министърът е председател на НПО, който дойде в министерството със своите хора и започна да прави проверки в големите структуроопределящи болници", обяви Балтов. И се присъедини към исканията за оставката на шефа на здравната каса, тъй като "си позволява след двете вълни и след като изкарахме кошмарни месеци в болницата, да пуска проверки".

Балтов се оплака още от новоназначения член на Съвета на директорите, който му поискал протоколите от заседанията за последните 5 години. "Няма как да се предоставят тези документи, защото съдържат търговска тайна", смята Балтов. Той определи члена на борда като "пратеник и къртица на здравния министър" и му казал, че може да прочете всичко на място и да си води записки. Тези коментари на Балтов са странни на фона на статута на болницата, чийто принципал е министърът на здравеопазването.

Освободеният директор на "Пирогов" нападна служебния министър и че за последните два месеца ваксинациите не са се увеличили. Обвини го още, че няма план за есента, а делта вариантът е тук и се неглижира. Всъщност план за пръв път има и той бе представен неотдавна.

 РЕАКЦИЯ

Ръководството на касата реагира с учудване на искането на Балтов за оставка на шефа й и излезе с позиция, в която напомня всички членове на законите, вменяващи й контролни функции. "Очевидно, определени лица не желаят управителят на НЗОК да изпълнява своите законови функции, което би се тълкувало като отказ от служебни му задължения. Никъде в текстовете на закона, както и в НРД няма посочени „извънредни“ обстоятелства, при които да не се осъществява контрол", изтъкват от НЗОК.