От мрежата

Прокуратурата е прекратила тихомълком проверката за апартамента на Горанов

  21.07.2021 13:44  
Прокуратурата е прекратила тихомълком проверката за апартамента на Горанов

Специализираната прокуратура тихомълком е прекратила проверката за престъпление по служба и търговия с влияние срещу бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов. Това стана известно по време на представянето на годишния доклад на "Антикорупционен фонд" (АКФ). Информацията е потвърдена пред в. "Сега" от говорителя на специализираната прокуратура

Проверката започна през ноември 2018 година, след като стана известно, че Горанов живее безплатно в апартамента на бизнесмена Иван Сариев. Тогава с проверката се зае Върховната касационна прокуратура, но по темата оттам наложиха пълно затъмнение.

Отказът да бъде образувано досъдебно производство е постановен още на 13 юни 2019 година. Мотивът на наблюдаващия прокурор е, че възложената на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) проверка не е установила данни за каквото и да е престъпление. Според комисията при Горанов няма престъпление, защото той сам си е плащал сметките.

Нито кой е наблюдаващият прокурор, нито постановлението са публични. Иван Сариев, в чийто имот от 180 кв.м семейството на Горанов живее безвъзмездно от 2012 г., е кръстник на бившия министър и синовете му. Синът на Сариеви - Христо, е назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г., когато Горанови вече живеят в имота.

Според обясненията на Горанов поводът семейството му да се премести в чуждия апартамент е пернишкото земетресение от май 2012 г., от което съпругата му много се уплашила.