Светът

Европа е в пълен шок от шпионския скандал

  21.07.2021 14:59  
Европа е в пълен шок от шпионския скандал

Главният Брекзит преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние определи като "шокиращи" разкритията, че израелският шпионски софтуер "Пегас" е използван за наблюдаване на държавни служители.

В изявление в Туитър Барние заяви, че докато шпионажът е законово регламентиран на национално ниво, той е "оръжие", което се използва в „нестабилен и неорганизиран“ свят. Освен това той призова за необходимостта от по-модерни технологии за борба с "неприемливите намеси", като изрази възмущението си, че близки съюзници може да са използвали шпионския софтуер "Пегас", за да се шпионират помежду си.

По-рано тази седмица се появиха доклади, че израелска фирма за софтуер е разработила шпионски софтуер, наречен "Пегас", който има възможност за отдалечен достъп до смартфони, като клиентите на фирмата са били различни правителства.

Противоречието започна, тъй като в списъка на софтуера бяха засечени имена на държавни официални лица, включително на френския президент Еманюел Макрон и председателя на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел.